Hrvatski radio

Radio Osijek

10. obljetnica utemeljenja Đakovačko – osječke crkvene pokrajine

11.10.2018.

20:49

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U đakovačkoj katedrali Svetog Petra održano je zahvalno euharistijsko slavlje proslave 10. obljetnice utemeljenja Đakovačko – osječke crkvene pokrajine. Misno je slavlje predvodio tajnik za odnose s državama iz Državnog tajništva Svete Stolice, monsinjor Paul Richard Gallagher.

Na početku euharistijskoga slavlja na kojem su koncelebrirali kardinal Josip Bozanić te biskupi Hrvatske biskupske konferencije i Đakovačko – osječke metropolije pročitan je dekret Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata o izboru svetih Ćirila i Metoda za zaštitnike Đakovačko – osječke crkvene pokrajine. Dana 18. lipnja 2008. papa Benedikt XVI. utemeljio je Đakovačko – osječku crkvenu pokrajinu, rekao je đakovačko – osječki nadbiskup Đuro Hranić te istaknuo kako potvrđivanje svete braće apostolâ slavenskih naroda nebeskim zaštitnicima đakovačko – osječke crkvene pokrajine posljedica je njihovog raširenog i živog štovanja, te brojnih oltara i slika u svim trima biskupijama naše crkvene pokrajine. Prenoseći pozdrav i blagoslov pape Franje, monsinjor Paul Richard Gallagher u propovijedi je naglasio da je Sveti Otac duhovno blizak hrvatskomu narodu, a na osobit način ovome kraju gdje je rat devedesetih godina donio nemale patnje. "Raduje me nazočnost tolikih mladih u ovom svečanom slavlju. Kao što znate, ovih dana i tijekom cijelog mjeseca listopada, brojni biskupi iz cijeloga svijeta okupljeni su u Rimu na Sinodi čija je tema „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“. Sinodom se Crkva želi usredotočiti na pitanje kako ona, u različitim kulturnim i društvenim kontekstima, može mladima biti vjerodostojan sugovornik i pratiti ih u traganju za dubljim smislom postojanja i istinske sreće. U ovom trenutku moje misli spontano idu i do svih onih mladih u ovoj regiji koji se susreću poteškoćama u pronalaženju radnoga mjesta pa su često prisiljeni na odlazak u tuđinu kako bi mogli postići ekonomsku samostalnost te mogli zasnovati obitelj. Želimo ih podržati molitvom da uspiju ostvariti svoje snove.
Svoje misli monsinjor Galager zaključio je povjeravajući Crkvu đakovačko-osječku Djevici Mariji, da svojim majčinskim zagovorom podupire nastojanja svih onih koji se trude biti 'sol' i 'svjetlo' kako bi svijetu svjedočili evanđelje ljubavi i mira.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.