Hrvatski radio

Radio Osijek

100 godina NK Olimpije

25.01.2023.

13:48

Autor: Željko Kovačević

100 godina NK Olimpije

100 godina NK Olimpije

Foto: Željko Kovačević / HRT

Nizom događanja kroz cijelu godinu obilježit će se stota obljetnica najstarijeg postojećeg kluba u Osijeku

Iako se prvi zapisi o organiziranim nogometnim natjecanjima vežu uz 1911. godinu, prva prava natjecanja počinju tek nakon Prvog svjetskog rata. Povratkom vojnika s fronta obnavlja se rad Slavije i počinju s djelovanjem Hrvatski građanski športski klub Osijek, Radnički športski klub Sloga i Židovsko športsko i gombalačko društvo Makabi s nogometnom sekcijom. Dvadesetih godina prošlog stoljeća osniva se Osječki športski klub u Novome gradu, a donjogradsko Športsko društvo Olimpija počinje djelovati 1923.

„Nizom događaja obilježit ćemo 100 godina Olimpije. Bit će tu sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja. U klubu je oko 200 igrača, no raduje da nam se u posljednje vrijeme pridružilo pedesetak nove djece.”, rekao je na današnjem događaju u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku Mario Iličić, koji je s dopredsjednicima Igorom Višević i Goranom Kovačevićem izabran na nedavno održanoj skupštini kluba.

Predsjednik NK Olimpije Iličić najavio je i nove investicije,

„Pripremit ćemo se za 2024. jer u toj godini Osječko – baranjska županija nosi titulu Europske regije sporta. Želja nam je da u toj, i narednim godinama, poboljšamo infrastrukturu Olimpije u korist svih stanovnika Donjeg grada i Osijeka u cjelini.", rekao je Iličić.

„Ponosan sam na Olimpiju koju s razlogom prati slogan „Ponos Donjeg grada. Ne moramo se brinuti za budućnost kluba što dokazuje i veliki broj djece koji je u klubu, i novo vodstvo. Grad Osijek će dok sam ja na čelu grada, a vjerujem i nakon toga, biti partner NK Olimpiji”, obećao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić koji je uz, zamjenika župana osječko – baranjske županije Matu Lukića uveličao svečanost koja nije mogla proći bez torte i voditelja Maria Mihića.

Dugogodišnji tajnik NK Olimpije Ivan Šutalo prisjetio se igrača koji su nastupali za ljubičaste,

„Stvarno je bilo dobrih igrača od Antuna Nađsombata iz davnih vremena pa preko Vlade Kasala, Branka Škare, Petra Krpana, Roberta Špehara, Dragana Vukoje do Marina Skendera, Vedrana Jugovića, Mihaela Žapera. Ne smijemo zaboraviti da su za nas nastupali i Zoran Zekić, Krunoslav Rendulić, Igor Tkalčević, i brojni drugi poznati igrači. Što se mene tiče, ja ću početkom ožujka napuniti 40 godina od kada sam došao u Olimpiju, tako da je vrijeme da me naslijedi netko mlađi. Imamo odlično novo vodstvo, samo da još nađu ovako dobrog tajnika.”, našalio se Šutalo 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.