Hrvatski radio

Radio Osijek

108 kilometara za 108. brigadu

25.06.2017.

10:18

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Maratonci iz brojnih krajeva Hrvatske startali su s ultramaratonom „108 kilometara za 108. brigadu“ od Ovčare do Slavonskog Broda povodom 26. obljetnice osnutka 108. brigade Zbora narodne garde (ZNG), osnovane 28. lipnja u mjestu Podcrkavlje pokraj Slavonskog Broda.

Ovogodišnji ultramaraton 11. je po redu, a održan je i ove godine u čast svim hrvatskim braniteljima i  u čast 161. viteza 108. brigade koji su dali svoj život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Start ultramaratona počeo je s mjesta masovne grobnice na Ovčari nedaleko Vukovara, gdje su 1991. godine pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi ubili 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice nakon stradavanja herojskog grada Vukovara.

Sudionike utrke pozdravio je Domagoj Mikulić, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koji je ujedno i označio početak starta ovog ultramaratona. Rekao je kako mu je iznimna čast danas biti s pripadnicima i prijateljima 108. brigade Zbora narodne garde Republike Hrvatske.

„Svojim djelovanjem ne dopuštate da žrtva koju je ova brigada dala za našu domovinu padne u zaborav. Izražavam veliku zahvalnost za vašu hrabrost i borbenost prilikom stvaranja slobodne i suverene Republike Hrvatske. Hvala vam što i danas čuvate uspomene na poginule hrvatske branitelje i njihovu žrtvu. Pred vama je 108 kilometara dug put, na tom putu vam želim svako dobro, neka vas posluži vrijeme i da sigurno stignete u Slavonski brod“, rekao je Mikulić te ujedno i čestitao članovima Trkačkog kluba BraCe Slavonski Brod i voditelju Anti Ravliću na njihovom trudu oko organizacije ovog ultramaratona.

U spomen na poginule i nestale u Domovinskom ratu položen je vijenac i zapaljene su svijeće ispred spomen-obilježja na Ovčari i na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.