Hrvatski radio

Radio Osijek

10.međunarodni znanstveno-stručni skup - Hranom do zdravlja

12.10.2017.

13:26

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prigodi obilježavanja svjetskog dana hrane,16.listopada, u Osijeku je održan međunarodni znanstveno stručni skup „Hranom do zdravlja“. Ove se godine održava pod geslom „ Promijenimo budućnost migracija, ulažimo u prehrambenu sigurnost i ruralni razvoj“.

Cilj je skupa prikazati najnovija saznanja o proizvodnji hrane i utjecaju hrane na zdravlje. U posljednje vrijeme na području Slavonije i Baranje prečesto govorimo o migracijama, odnosno odlasku mladih sa sela i iz gradova, stoga je cilj znanstvenika promijeniti tijek i u suradnji s predstavnicima vlasti stvoriti uvjete kontinuirane proizvodnje hrane i ostanka mladih na zemlji.
Hrana proizvedena u Hrvatskoj, još je uvijek sigurna i zdravstveno ispravna jer su kontrole redovite. U proizvodnji hrane, vrlo su bite banke sjemena koje će jamčiti izvornost, ispravnost i prepoznatljivost hrane. Sve to posebno traže  i turisti, čime se nameće pitanje mogu li Slavonija i Baranja prehraniti Hrvatsku. Sigurno da mogu, rekao nam je prof. Drago Šubarić, naglašavajući kako hrana prije svega mora biti sigurna, a kvalitetu potrošači pristaju dodatno platiti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.