Hrvatski radio

Radio Osijek

11. hrvatsko savjetovanje voćara u Belom Manastiru

03.03.2016.

14:44

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski su voćari nezadovoljni plasmanom svojih proizvoda na domaćem tržištu i to žele promijeniti u suradnji s Vladom i Ministarstvom poljoprivrede. Traže i redefiniranje Programa ruralnog razvoja .

Glavne su to poruke poslane s 11. znanstveno-stručnog savjetovanja koje se održava u Belom Manastiru do 5. ovog mjeseca. 

Voćari traže raspisivanje novih sektorskih natječaja za mjeru 4.1. prema poštenijim uvjetima koji će dobivanje financijskih sredstava omogućiti većem broju proizvođača i prerađivača. Kristijan Mavrek, konzultant za EU fondove u poljoprivredi: "Nužna je detaljna revizija Programa ruralnog razvoja i sukladno tome revizija svih pravilnika. Članak 40 Pravilnika za podmjere 4.1 i 4.2 otvara mogućnost da se pravilnik mijenja". Na izmjene programa ruralnog razvoja blagonaklono gledaju i iz Ministarstva poljoprivrede. Pomoćnik ministra Mario Njavro: "Treba olakšati pristup i pojednostaviti procedure, ciljeve prilagoditi situaciji da u konačnici sredstva završe tamo gdje su namijenjena-u ruralnom prostoru". Nužna je i stalna edukacija i stjecanje novih znanja, no domaći voćarski sektor danas ne zaostaje za Europom. Prosječni prinos jabuka kreće se između 40-50 tona po hektaru, a u prvoj je klasi 80 posto tog voća. Po većini bi parametara taj sektor trebao postati dio rješenja problema hrvatske poljoprivrede, smatra predsjednik klastera Slavonska jabuka Stjepan Zorić. No i dodaje kako treba riješiti problem s domaćim tržištem na kojem najprije treba ponuditi domaće poljoprivredne proizvode: "Na tržištu vlada anarhija. Voćari su uvijek ljuti na otkupljivače, na tržne centre, a u isto vrijeme ne činimo ništa. Želim s ovog skupa poslati poruku da je ključ svega usmjeravanje. Nema više daljnjeg razvoja dok se mi ne usmjerimo." 

A ako može Poljska koja je maksimalno zaštitila svoje proizvođače  i u 100-postotnom iznosu iskoristila sredstva iz Programa ruralnog razvoja, može i Hrvatska.

"Najvažnija je maksimalno dobra priprema pravnog okvira od strane države da bi propisi bili jasni potencijalnim korisnicima potpora", poručio je načelnik odjela Agencije za restrukturiranje i modernizaciju poljoprivrede u Poljskoj Roman Palluszczak.         

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.