Hrvatski radio

Radio Osijek

11 novozaraženih u Brodsko-posavskoj i 11 u ostalim slavonskim županijama

18.08.2020.

09:43

Autor: Radio Osijek/TM

11 novozaraženih  u Brodsko-posavskoj i 11 u ostalim slavonskim županijama

11 novozaraženih u Brodsko-posavskoj i 11 u ostalim slavonskim županijama

Foto: - / -

Prema informacijama stožera civilne zaštite u slavonskim županijama 22 je novozaraženih osoba. Najviše ih je u Brodsko-posavskoj županiji - čak 11, u Osječko-baranjskoj pet, Vukovarsko-srijemskoj tri, u Požeško-slavonskoj dva te u Virovitičko-podravskoj jedna osoba .

U Brodsko-posavskoj županiji u protekla 24 sata zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Trenutno su pozitivne 42 osobe, a  pod mjerom samoizolacije su 172 osobe. U Brodsko-posavskoj županiji od izbijanja pandemije 230 osoba imalo je pozitivne nalaze na koronavirus.
U posljednja četiri dana, na koronavirus pozitivne nalaze imalo je 45 osoba."Zbog naglog rasta broja oboljelih od koronavirusa, situacija u Brodsko-posavskoj županiji više nije zadovoljavajuća", istaknuo je na konferenciji za novinare ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković. Dodao je kako je veliki problem i u tome što je u dobi od 10 do 20 godina oko 100 od  230 do sada potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. "Razboljevaju se se povratnici s ljetovanja. Ova dobna skupina ide u školu i za očekivati je da će biti još oboljelih. Jedan ili dva oboljela, iz škole izbacit će cijeli razred. One koji imaju simptome pozivamo da se jave i budu iskreni s podacima o kontaktima", rekao je Cvitković. Kako je rekao, današnja skupina oboljelih vezana je i uz sportske susrete te da se očekuje još novih potvrda zaraze koronavirusom.
Ravnatelj slavonskobrodske bolnice Josip Samardžić rekao je kako je od 49 osoba pozitivnih na koronavirus u Brodsko-posavskoj županiji njih pet u bolnici. "Pacijenti su u dobi 53 do 90 godina, tri muškarca i dvije žene. Nitko nije na respiratoru", rekao je Samardžić dodaljući da su među osobama pozitivnim na koronavirus dva, a u samoizolaciji 20  zdravstvena djelatnika. Zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Damir Mirković najavio je kako će testiranje na koronavirus za vlastite potrebe stanovnici Brodsko-posavske županije moći obaviti od ponedjeljka u COVID ambulanti u Domu zdravlja Slavonski Brod.

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata testirano je 220 uzoraka, a od toga je pet bilo pozitivno na koronavirus. Četiri novooboljele osobe su s područja Osijeka, a jedna iz Punitovaca. Dva pacijenta oboljela od covida-19 jučer su iz KBC-a Osijek puštena na kućno liječenje, pa su u bolnici trenutno hospitalizirana 24 pacijenta od kojih su pet na respiratoru. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 27 kontakata novooboljelih, pa je sada u samoizolaciji ukupno 271 osoba. Policija nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u osam samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.
Nakon uvođenja strožih epidemioloških mjera u pojedinim europskim zemljama od jučer je u i Osijeku povećan interes hrvatskih građana za testiranje na koronavirus uz vlastito plaćanje. Testiranje se može obaviti svaki dan u Kliničkom bolničkom centru Osijek (uzimanje uzoraka je od 7.30 do 10.30 sati) te od ponedjeljka do petka u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ (uzimanje uzoraka je od 7.30 do 9.00 sati).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji analizom 94 uzorka, koliko je testirano u posljednja 24 sata, otkrivene su tri nove osobe pozitivne osobe na koronavirus - novooboljeli su iz Vinkovaca, Županje i Nuštra. Trenutno je u županiji 29 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti, a 120 je na kućnom liječenju. Među njima je i osam djelatnika iz zdravstvenog sustava (1 liječnik, 2 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 558, od kojih su 402 osobe izliječene, a sedam osoba je preminulo. U samoizolaciji na području županije je 190 osoba, iz sustava zdravstva devet (7 medicinskih sestara/tehničara i 2 druga zdravstvena radnika).

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 13 slučajeva zaraze korona virusom, 11 osoba se nalazi na kućnom liječenju, a dvije osobe su hospitalizirane. Na posljednjem testiranju bilo je 65 uzoraka, dva uzorka su bila  pozitivna na koronavirus. U samoizolaciji se nalazi 60 osoba, a ukupno je testirano 4297 osoba, doznaje se iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Na području Virovitičko-podravske županije jedna je nova osoba zaražena virusom SARS-CoV-2. Riječ je o liječniku, koji se, iz do sada poznatih podataka, zarazio na ljetovanju, a njegova trenutna tri kontakta, nalaze se u samoizolaciji. "Testiranja zdravstvenih djelatnika prije povratka na posao s godišnjeg odmora ili s nekog rizičnog događanja, kao što je primjerice svadba ili noćni izlazak pokazalo se opravdanim. Naša je obveza i dužnost, osim čuvanja naših građana od ove bolesti, primarno i štititi zdravstveni sustav od virusa SARS-CoV-2, kako bi se zdravstveno osoblje moglo baviti liječenjem oboljelih. Naš liječnik, odgovorno se javio na testiranje. Nalazi se na kućnom liječenju i ima slabije izražene simptome bolesti COVID-19", izjavio je epidemiolog Miroslav Venus, član Stožera civilne zaštite, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije.
U posljednja 24 sata testirano je 28 uzoraka. Broj testiranih od početka epidemije u VPŽ je trenutno 2.625. Od početka epidemije na području te županije 36 osoba se zarazilo koronavirusom. Četiri slučaja trenutno su aktivna, trideset i jedna osoba se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.