Hrvatski radio

Radio Osijek

11. Paprika fest u baranjskom Lugu privukao posjetitelje

03.10.2020.

17:54

Autor: Neven Knežević

hrt.hr

hrt.hr

Foto: - / -

Selo Lug dvadesetak kilometara udaljeno od Osijeka po 11. put privuklo je zaljubljenike u domaće poljoprivredne proizvode među kojima paprika zauzima posebno mjesto jer više od dvadeset proizvođača u tom mjestu uzgaja upravo prapriku

Šarenilo brojnih štandova, mirisi kotlovine, ribljeg paprikaša, čobanca koji se isprepliću i mnogobrojni posjetitelji ponovno su stvorili ugođaj karakterističan za baranjsku tradiciju gdje se miješaju kulture, nacije  i običaji i čine bogatstvo ovog dijela Hrvatske. Na štandovima paprika, tucana ili mljevena, sušena okrugla ili duguljasta. Ljuta ili toliko ljuta da nije za nepce neiskusnog kušača. Poznato je da dobro jelo ne može biti bez upravo takve paprike. Bilo da je riječ o već spomenutom ribljem paprikašu i čobancu ili suhomesnatim delicijama poput kobasica i kulena. "Otkad znam za sebe uzgajam papriku koju sušim, meljem ili tucam i odvajam sjeme za sljedeću godinu",rekla nam je Julijana, te napomenula da je samo ljubav prema ovom poslu može držati sretnom. Takvo zadovoljstvo vjerujem osjeća i dobar dio njezinih sumještana jer više od 20 OPG-a u Lugu uzgaja papriku. 

"Zadovoljstvo je primjetiti toliki broj posjetitelja i štandova na ovoj posljednoj ovogodišnjoj manifestaciji plodova baranjske zlatne jeseni", rekao je načelnik općine Bilje Željko Cickai, te napomenuo da se posebno pazi na poštivanje epidemioloških mjera. "Ova manifestacija zajedno s Ribarskim danima u Kopačevu puno znači za mještane koji svoje proizvode mogu plasirati izravno posjetiteljima, a posebno u vrijeme COVID-a", rekao je Cickai. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.