Hrvatski radio

Radio Osijek

11. sjednica osječkoga Gradskog vijeća

06.08.2018.

12:13

Autor: Željka Bačić

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: - / -

Osnivanjem Javne ustanove za OBŽ, na temelju Zakona o regionalnom razvoju, ukida se Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje. Grad Osijek će svoj poslovni udio prepustiti Županiji- zaključeno je na današnjoj sjednici Gradskoga vijeća.

Unatoč godišnjim odmorima vijećnici su se sastali kako bi donijeli Odluku o prijenosu poslovnoga udjela u trgovačkom društvu Ragionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o. za međunarodnu i regionalnu suradnju, čiji su nosnovači Grad Osijek i Županija osječko- baranjska. Kako Županija ima obvezu osnovati javnu ustanovu , nema smisla da postoje dva trgovačka društva sa istom djelatnošću, pojašnjava zamjenica pročelnika gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo Ana Marija Matić Kardoš i dodaje kako će Gradu pripasti 1,7 milijuna kuna od naknade. Gradonačelnik Ivan Vrkić ističe kako je dogovor bio jednostavan i partnerski, a novac koji bude ostvaren od poslovnoga udjela utrošit ć se na najbolji način, u zapošljavanje mladih kako ne bi odlazili iz zemlje, na temelju zajedničkog poslovnog interesa. Oduvijek se postavljalo pitanje vrijednosti ureda Ragionalne agencije u Bruxellesu. Odgovorio je zamjenik direktora Zvonim Klobučar istaknuvši kako je sadašnja procjena 395.000 eura, što je ocijenio realnim i dijeli se na dva osnivača.  Kako je istaknuto, cjelokupna djelatnost i zaposlenici Regionalne razvoje agencije prebacuju se na javnu ustanovu koja ima obvezu koordinirati putem partnerskih vijeća s gradovima i općinama na području županije i pomagati im u regionalnom razvoju i EU projektima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.