Hrvatski radio

Radio Osijek

11. susret gospodarstvenika u akvakulturi u Vukovaru

27.11.2015.

16:01

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj se danas proizvodi oko 15 000 tona slatkovodne ribe, a 2020. trebali bismo proizvoditi oko 23 000 tona. Taj je strateški plan moguće provesti jer su nam na raspolaganju izdašna sredstva Europske unije od 75 milijuna kuna.

Jedna od stvari koju bismo morali poboljšati je povećati potrošnju ribe po stanovniku u Hrvatskoj. Naš je prosjek 9 kilograma ribe godišnje, dok je u ostatku Europe riba puno zastupljenija na jelovniku-kozumira se od 18 do čak 60 ribe po stanovniku. Stanje u akvakulturi poboljšava se iz godinu u godinu. Moglo bi biti i puno bolje ako bismo iskoristili europska sredstva koja su nam na raspolaganju do 2020. kako bismo povećali proizvodnju po jedinici površine, smatra predsjednik Udruženja ribarstva Hrvatske gospodarske komore Mirko Božić: To su sredstva koja život znače i ako to budemo znali iskoristiti onda smo napravili bum u uzgoju ribe. Svaki registrirani proizvođač može ih dobiti, ako je vlasnik, suvlasnik ili koncesionar poljoprivrednog zemljišta. Postupak je kompliciran, ali da nije izvedivo, to nije točno.

Napredujemo i rješavanu problema kad je riječ o davanju zemljišta u dugogodišnji zakup. Ravnateljica Agencije za zemljište Blaženka Mičević: Raspisali smo dosta natječaja. Najviše smo se bazirali na onim ribnjacima koji su dosada bili zapušteni-gdje nismo imali ni koncesionara ni ugovor o privremenom zakupu i evo realiziramo natječaje i polako rješavamo sve nagomilane probleme.

 

  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.