Hrvatski radio

Radio Osijek

11. Vinski maraton u Zmajevcu

01.10.2016.

13:19

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"11.Vinski maraton" održava se danas u Zmajevcu, a očekuje se preko 1.000 natjecatelja koji će, uz mnogobrojne posjetitelje, moći obići sve otvorene podrume i uživati u bogatoj eno i gastro ponudi .

Program je počeo Etno-sajmom tijekom prijepodneva, a selom je prošetala i Međunarodna povorka folkloraša. Poslijepodne se trči "Vinski maraton", dok navečer slijedi zabavna večer u Katoličkom i Reformatorskom surduku.

2005. godine počelo se s četrdesetak natjecatelja, a prošle su godine oboreni svi rekordi – 1100 maratonaca i nekoliko tisuća posjetitelja, koji su bez žurbe mogli obilaziti otvorene podrume i uživati u bogatoj ponudi vina i gastronomskih specijaliteta. Uobičajeno, u selu je postavljen etno sajam s rukotvorinama i proizvodima mjesnih OPG-ova.

"Cilj Vinskog maratona je da posjetitelji upoznaju naše malo mjesto, običaje, turističku ponudu. Ova je manifestacija odlična i za promociju vinskih cesta a sad već i po mnogima doprinosi i gospodarskom razvoju Općine Kneževi Vinogradi, jer smještajni su kapaciteti u općini i široj okolici tog vikenda maksimalno iskorišteni“, ističu organizatori koji su u međuvremenu razradili strategiju kako u maraton uključiti što više ljudi, a da se ne sudaraju: „Da bismo vinarima olakšali posao i kako ne bi svih, nadamo se 1100 maratonaca, otišlo odmah u Katolički surduk u podrum broj 1, vinske ceste (surduke) smo označili s 3 različite boje.

I ove je godine organiziran poseban autobusni prijevoz na relaciji Osijek-Zmajevac-Osijek, te na relaciji Beli Manastir-Karanac-Kneževi Vinogradi-Zmajevac. Cijena povratne karte je 30 kuna.

 

Program Vinskog maratona:

10:00-13:30 Registracija za Vinski Maraton
10:00 – Predavanje o novim bolestima grožđa i rezistentnim sortama vinove loze
11:00 – Početak etno sajma
12:30 – Međunarodna povorka folkloraša
13:00 – Nastup folkoraša i zajednički ples s gostima prije početka Vinskog maratona
14:00 – Vinski maraton
18:00 – Kraj Vinskog maratona
18:30 – Živa svirka i zabava u Katoličkom i Reformatskom surduku
22:00 – nastavak zabave po podrumima

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.