Hrvatski radio

Radio Osijek

12. Dani austrijske kulture u Osijeku

09.11.2022.

22:15

Autor: Željko Kovačević

Samira Saidi

Samira Saidi

Foto: Željko Kovačević / HRT

Austrijski kulturni forum Zagreb u suradnji s Odsjekom za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta Osijek i Austrijskom čitaonicom Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, od večeras do utorka, 15. studenoga pripremili su dvanaeste, za redom, Dane austrijske kulture u Osijeku.

Program je ostvaren uz podršku partnera: Kinematografa Osijek – kino Urania, Gradskih galerija Osijek – Galerije Waldinger,  Akademije za umjetnost i kulturu Osijek i Srednje škole Isidora Kršnjavog u Našicama. Dane službeno proglasio otvorenima i večeranju izložbu,veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj, Markus Wuketich. Riječ je o izložbi fotografija Samire Saidi postavljenoj u Galeriji Waldinger. Samira Saidi je austrijsko - ganskog podrijetla koja je preddiplomski studij završila na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Haagu, a diplomski studij na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Beču. Njezini su radovi 2021. predstavljeni u okviru izložbe "Kako se odučiti od rasizma" u Svjetskom muzeju u Beču. U svom umjetničkom djelovanju postavlja društveno relevantna pitanja, preispitujući naš odnos prema okolišu i potrošačke navike te dokumentirajući prosvjedničke pokrete. Izložba u Osijeku obuhvaća izbor slika iz njezinih foto-serija "Waste Land", "We Belong With The Ocean", "Ecosystems of Healing", "Godmothers of Tomorrow" te "Black Lives Matter-Protest".

„To je tradicionalna manifestacija Austrijske kulture i najveća u Hrvatskoj uopće jer nemamo tako dobru koncipiranu nigdje drugdje. Što nas povezuje? Pa po meni prvenstveno glazba, primjerice Franz von Suppè (https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=58843) kojeg se vodi kao velikog austrijskog skladatelja, a odavde je. Što se tiče programa obilježit ćemo i 150 obljetnicu Alexandera Rode Rode (https://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=53136) koji je bio austrijski pisac, humorist i satiričar, ali je živio i u Osijeku i opisivao atmosferu slavonskih sela općenito i istočne Slavonije. Što se tiče gospođe Samire (https://samirasaidi.com/) riječ je o zanimljivoj umjetnici, ne samo fotografkinji već i performerici i spisateljici austrijsko – ganskih korijena koja ne samo da spaja Europu i Afriku već i preispituje naš eurocentrizam sa željom da otvori nove perspektive”, rekao je veleposlanik Wuketich gradišćanski Hrvat. (https://glashrvatske.hrt.hr/hr/ljudi/gradiscanski-hrvat-novi-austrijski-veleposlanik-u-hrvatskoj-1892253)

Više o programu Dvanaestih Dana austrijske kulture u Osijeku možete naći na poveznici 

https://radio.hrt.hr/radio-osijek/obavijesti/12-dani-austrijske-kulture-u-osijeku-10426655
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.