333 uzorka voćnih rakija i likera iz cijele Hrvatske, ocjenjuje 21 ocjenjivač. Okus, miris, boja i bistroća najvažniji su parametri .
15.11.2016.
10:01
Autor: Mirta Milas
333 uzorka voćnih rakija i likera iz cijele Hrvatske, ocjenjuje 21 ocjenjivač. Okus, miris, boja i bistroća najvažniji su parametri .
Najviše bodova dobiva se za dobar okus, potom za miris, bistroću i boju nešto manje, ali su to pokazatelji je li proizvođač proizvod držao u primjerenim uvjetima Parametri su drukčiji za svaki proizvod. Ovisno o podrijetlu sirovine ocjenjuju se određena svojstva. Najviše je pristiglih uzoraka šljivovice, koja je i zaštićena oznakom izvornosti na nacionalnoj razini.
Važna je i kemijska analiza pristiglih uzoraka. Svi uzorci moraju odgovarati Pravilniku o kvaliteti jakih alkoholnih pića, na svim su uzorcima provedene fizikalno-kemijske analize i svi su zadovoljili. Ocjenjivačima je svake godine sve teže ocijeniti proizvode jer proizvođači proizvode sve bolje rakije i likere. Svake godine povjerenstvo upozori na propuste koji se onda sve manje događaju. Ovo ocjenjivanje pomaže standardizaciji proizvoda, što je jako važan parametar kvalitete, rekao je dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku Drago Šubarić.
Velika je zamjerka proizvođačima dosada bilo držanje proizvoda u neprimjerenoj ambalaži pa bi proizvodi "preuzeli" boju i miris te ambalaže, bilo je i miješanja sirovina-ne dobije se karakterističan proizvod. Proizvodači naime deklariraju jedan proizvod, a ocjenjivači uoče da je osnovnoj sirovini dodano još nešto : to su uglavnom nedostaci detektirani proteklih godina, prokomentirao je dekan Šubarić.
Ocjenjivani su uzorci zreli proizvodi, stariji od godinu dana.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora