Hrvatski radio

Radio Osijek

12. obljetnica povratka 68 lipicanaca koji su '91 oteti i otjerani u Srbiju

12.10.2019.

18:09

Autor: Hina / Radio Osijek

foto arhiva Radio Osijek

foto arhiva Radio Osijek

Foto: - / -

Cjelodnevnim programom na Ergeli Lipik u subotu se obilježava 12. obljetnica povratka 68 lipicanaca koji su 1991. oteti i otjerani u Srbiju, a tim je povodom istaknut i prijedlog da se Lipicanci zaštite kao nematerijalno kulturno dobro čovječanstva.

Na radnom sastanku u Lipiku sudjelovali su predstavnici ministarstava kulture iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovačke, Rumunjske i Italije. Kao gost sudjelovao je i predstavnik Srbije. Ravnatelj Ergele Lipik Damir Jakšić izvijestio je da su sudionici radnog sastanka pripremili Nacrt aplikacije koju će sa svim materijalima, u ožujku 2020., na godišnjoj skupštini, predati UNESCO-u sa zahtjevom da se Lipicanci zaštite kao nematerijalno kulturno dobro čovječanstva.

U Ergeli Lipik koja je u sastavu Državne ergele Đakovo i Lipik uzgoj je konsolidiran i u novoj je generaciji 87 pastuha i kobila koji će ove jeseni biti ocijenjeni. Po Jakšićevim riječima, raste i broj posjetitelja - ergelu je lani posjetilo 5.200 posjetitelja, a u ovoj godini dosad ju je obišlo 6.200 posjetitelja. Pored međunarodne suradnje, kaže Jakšić, završili smo izradu projektne dokumentacije i ishodili građevinsku dozvolu te počeli  s osiguranjem novca za izgradnju nove ergele.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.