Hrvatski radio

Radio Osijek

120 godina planinarenja u Osijeku

31.07.2015.

13:08

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji je dan 1895. osnovano prvo planinarsko društvo u Osijeku i Slavoniji. Zvalo se Planinsko družtvo "Bršljan" i osnovano je 20 godina nakon Hrvatskog planinarskog društva iz Zagreba.

Predsjednik Slavonskog planinarskog saveza Oto Tosenberger postavio je danas ploču na zgradu nekadašnjeg hotela Grand u Županijskoj ulici broj 7 u kojem je "Bršljan" utemeljen 31. srpnja 1895. godine. Ploču će večeras, u sklopu Osječke ljetne noći, otkriti gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić. Tosenberger je u programu Radio Osijeka izjavio kako danas Slavonski planinarski savez ima 25 planinarskih društava s više od dvije tisuće članova.   

Planinsko družtvo "Bršljan" osnovao je ravnatelj Zakladne bolnice Vatroslav Igo Schwartz. Osnivanju je prethodio izlet u Veliku i Jankovac skupine imućnijih građana i pripadnika slobodnijih profesija o čemu je pisao i časopis Die Drau 7. sprnja 1895., a članak je završio sljedećom rečenicom: "Vraćali smo se dobre volje u naš dragi Osijek i našim svakodnevnim poslovima. Taj dobri grad sigurno nije pojmio da je postao bogatiji za novu udrugu, novi odbor." U statutu društva pisalo je kako je svrha društva "upoznavanje slavonskih krajeva, osobito gora i planina, promicanje općila po nepristupačnim i prirodno krasnim predjelima". Bršljan je predstao djelovati već 1898. godine, no tada se utemeljilo društvo u Požegi, a postoje zapisi i o postojanju planinarskog društva u Slavonskom Brodu. 

Samo u Osijeku danas postoje tri planinarska društva- HPD Bršljan Jankovac, HPD Zanatlija i PD Alpino-Slavonija. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.