Hrvatski radio

Radio Osijek

120 mil. € za pet gradova s ratom pogođenih područja

20.03.2017.

15:46

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vukovaru je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije predstavilo Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne obnove malih gradova na ratom pogođenim područjima Intervencijske planove za gradove koji su uključeni u testno razdoblje.

Ukupna vrijednost programa iznosi 120 milijuna eura, koje će podijeliti pet gradova.
Ograničen razvojni potencijal, siromaštvo i demografski gubitak negativni su trendovi u ionako slabije razvijenim područjima Hrvatske, koje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije namjerava zaustaviti. Osmišljen je novi Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, što je ujedno i početak procesa decentralizacije. Led je u rujnu prošle godine "probio" Knin i na temelju njegovih iskustava izrađeni su intervencijski planovi za još četiri grada. Za testiranje tog novog pristupa izabrani su Beli Manastir, zajedno s općinom Darda, Benkovac, Petrinja i Vukovar, a svaki može računati s približno 23 milijuna eura koje trebaju iskoristiti do 2023. godine.
Sredstva će se uglavnom uložiti u poticanje turizma, kulturu i posebno u razvoj gospodarstva, jer, kako ističe gradonačelnik Knina Nikola Blažević, stvaranje dobre poduzetničke infrastrukture omogućuje još uspješnije poslovanje postojećih poduzetnika, a trebala bi zainteresirati ulagače iz ostatka zemlje.
"Plan bi trebao u svim sferama življenja u gradu Belom Manastiru i u Dardi podići standard na viši, zavidan nivo – od sporta, infrastrukutre, socijalne sfere, ali i poduzetništva za što je izdvojen fond od pet milijuna kuna", kaže belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš.
U Vukovaru će, kaže gradonačelnik Ivan Penava, građani odlučiti što je njima najvažnije, ali prvenstveno će se financirati gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta. Planirana je obnova radničkog doma u Borovu naselju, obnova i prenamjena hotela Dunav, izgradnja nove Ekonomske škole, revitalizacija Park-šume Adica i čitav niz manjih objekata gradske infrastrukutre. Već sljedećeg mjeseca Penava računa s prvim novcem iz ovog programa i to za Gradsku tržnicu, čija je obnova već počela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.