Hrvatski radio

Radio Osijek

128. rođendan Srednje strukovne škole Antuna Horvata

30.01.2015.

12:25

Autor: Radio Osijek/Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Srednja strukovna škola Antuna Horvata je najstarija srednja škola u Đakovu i jedna od najstarijih u Osječko-baranjskoj županiji. Trenutno Školu pohađa oko 850 učenika u 32 razredna odjela, a obrazuje se za dvadeset i jedno različito zanimanje u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju. Za svoj rad Škola je primila više priznanja među kojima se ističu dvije Nagrade šegrt Hlapić (1999. i 2010.) za najbolju obrtničku školu u Hrvatskoj te Nagradu Grada Đakova 2000.

Škola je započela je s radom 23. siječnja 1887. pod imenom Šegrtska škola (kao trinaesta takva škola u Hrvatskoj), a kroz povijest je više puta mijenjala ime. Škola, osim baštine Šegrtske škole, odnosno Škole učenika u privredi,  nasljeduje i tradiciju Poljoprivrednog tehnikuma/Poljoprivredne škole, koja je u Đakovu osnovana davne 1946. Posljednja promjena imena dogodila se 2012. kada je ime promijenjeno iz Obrtnička škola Antuna Horvata u Srednja strukovna školu Antuna Horvata. Prošla godina bila je iznimno uspješna za Školu. Postignuti su odlični rezultati. Učenik Karlo Sabolski postao je prvakom države u zanimanju računalni tehničar za strojarstvo, a ostvarili smo još nekoliko plasmana među najbolja tri učenika u Hrvatskoj u zanimanjima soboslikar i poljoprivredni tehničar. Škola je nastupa na brojnim sajmovima i smotrama diljem Hrvatske ali i izvan naših granica. Posebno smo aktivni u europskim međunarodnima programima kao što su Leonardo da Vinci, ACES, Erasmus+ i Euroscola. Trenutno je 5 naših učenika i jedan nastavnik iz fotografske struke na stručnom usavršavanju u Portugalu, a 19. prosinca 2014. su 24 naša učenika i dva nastavnika sudjelovali u programu Euroscola u Europskom parlamentu u Strasbourgu.Ove godine obilježavamo 128. nizom programa od kojih je vrlo zanimljiv školski projekt posvećen Jakobu i Sofiji Haibel te  biskupu Antunu Mandiću i jednom premalo poznatom vremenu naše povijesti, početku 19.stoljeća. Kada navratite u Beč ili Salzburg posvuda vas prate Mozart i njegova žena Konstanca: Mozartova djela izvode se svakodnevno, a suveniri s likom ovih znamenitih umjetnika vrlo su česti i traženi. Jakob Haibel i Sofija Haibel Weber ne mogu se doduše usporediti s Mozartom ili Konstancom u svjetskim razmjerima, ali je činjenica da je Đakovo premalo iskoristilo tu sjajnu i veliku priču o dolasku uglednog i popularnog glazbenika i njegove supruge poznate pjevačice u gradić na rubu Habsburške monarhije.

 Pokušali smo ovim školskim projektom napraviti iskorak u revalorizaciji i popularizaciji ovih velikana. Akademska slikarica Patricija Drenjančević pokušala je svojim kistom oživjeti njihova lica: Sofijino je sačuvano u jednom portretu, ali Jakobov lik ne poznajemo, odnosno nismo ga poznavali. Djelatnici iz prehrambene struke predvođeni su osmislili jestive suvenire, praline i kekse koji nose Sofijino i Jakobovo ime. Izrađena je prigodna ambalaža i tiskana je brošura. Djelatnici i učenici iz ostalih struka pokušali su oživjeti početak 19. stoljeća, vrijeme kada biskup Mandić dovodi Haibelove u Đakovo, kroz odjeću, frizuru, tiskovine, uporabne predmete itd. Profesor Dario Kustura će oživjeti na klaviru Haibelove note.Osim toga projekta posebna zanimljivost je poklon škole Angster Joszef iz Pečuha koja će za učenike automehaničare i automehatroničare pokloniti rabljeni automobil Ford Fiesta.U suradnji sa Samostanom Svetoga Križa organizirali smo obilazak te važne institucije u Đakovu, a posjet će završiti izložbom slika akademske slikarice, profesorice u školi, Patricije Drenjančević. Završni dio programa odvijat će se u Hrvatskom domu gdje će biti upriličena svečana akademija na kojoj će se dodijeliti priznanja najboljim učenicima i razredima te djelatnicima koji odlaze u mirovinu. Gosti škole prigodom ovoga programa bit će Srednja strukovna škola Tomislavgrad, Srednja stručna škola Crvenka, Srednja škola Angster Joszef iz Pečuha te Kemijsko-tehnološka škola iz Subotice, tako da cijeli program ima i međunarodni karakter. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.