Hrvatski radio

Radio Osijek

13. lipnja, sveti Antun Padovanski

13.06.2018.

06:34

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U osječkoj crkvi sv. Križa u Tvrđi više od tri stoljeća časti se i slavi sv. Antun nalazitelj izgubljenih predmeta i stvari. Neprestano privlači svoje štovatelje, i to ne samo na svoj blagdan 13. lipnja, nego tijekom cijele godine.

U franjevačkoj crkvi sv. Križa u Osijeku posebno se štuje sv. Antun Padovanski još od dolaska Franjevaca u Osijek. Tome svjedoči i molba Franjevaca caru Franji I. 1697. da im dopusti sagraditi na prostoru male drvene crkvice veću i prostraniju crkvu. U novoj crkvi je izgrađen pokrajnji oltar sv. Antuna, a dar je španjolskog «fedmaršala Antuna grofa Al Gaudente». Štovanje se sv. Antuna u novoj crkvi još više povećalo.
U naše vrijeme štovatelji se okupljaju svakog utorka ujutro i navečer na molitvu svecu i sv. Misu, a posebno na pobožnost 13 utoraka u kojoj je štovatelja sve više što se bliži blagdan sveca. Na sam blagdan 13. lipnja izmijeni se nekoliko desetaka tisuća štovatelja sv. Antuna iz Osijeka i okolice.
Osječko Antunovo je, i danas, potvrda višestoljetnog ustrajnog rada osječkih franjevaca od vremena kada su upravljali obližnjim župama i bili župni vikari. Antunovo traje ne kao puki susret vjernika Osijeka i okolice, nego kao životna potvrda da je Franjevački red prirastao srcu običnih ljudi.
Blagdan sv. Antuna Padovanskog tradicionalno se slavi u osječkoj Tvrđi, u franjevačkoj crkvi Uzvišenja sv. Križa. Od 10. do 12. lipnja trodnevnu molitvenu pripravu predvodio je fra Petar Cvekan, OFM. Na sam blagdan, 13. lipnja prvo misno slavlje u 3 sata predvodio je fra Zoltan Dukai, potom u 4 sata fra Ante Perković. Mise su u 5, 6, 7 sati i 30 minuta, 9, 10 sati i 30 minuta, 12. Tijekom misnog slavlja u 16 sati bit će blagoslov djece i ljiljana, a predvodit će ga fra Petar Cvekan. U 18 sati misu će predvoditi fra Josip Vukoja, u 19 sati i 30 minuta preč. Ivan Vidaković, a u 21 sat vlč. Darko Rac.
(preuzeto s www.franjevci.com i Tiskovnog ureda ĐAkovačko - osječke nadbiskupije)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.