Hrvatski radio

Radio Osijek

13. natjecanje u oranju Osječko-baranjske županije

15.07.2016.

16:33

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pobjednik u kategoriji pluga ravnjaka je Mihael Sklizović iz Rakitovice, a u kategoriji pluga premetnjaka Zrinko Miličić iz mjesta Radikovci. Oni će predstavljati Osječko-baranjsku županiju na Državnom natjecanju orača koje će se održati u Velikoj Gorici od 26. do 28. kolovoza.

Na razini Republike Hrvatske petnaest je županijskih natjecanja u oranju te finalno državno natjecanje.  Prošlogodišnji pobjednici na državnom natjecanju ove će godine sudjelovati na Svjetskom natjecanju orača koje će se održati u rujnu u Yorku.

Sudionici se natječu u dvije kategorije: oranje plugovima ravnjacima i premetnjacima. Ocjenjuje se trinaest elemenata sukladno pravilima Svjetske oračke organizacije koja je usvojila i Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača.  Među njima su otvaranje prve brazde, čistoća i pravac brazde, ulaz i izlaz, a onda se orači pripremaju za oranje na naor i razor. Ocjenjuje se i ravnomjernost svake brazde te zaoravanje biljnih  (žetvenih) ostataka. Ako su sve brazde ravnomjerne i čiste te zaorani žetveni ostaci i tlo pripremljeno za sjetvu sudionik može računati na veći broj bodova. Bodovi su od jedan do deset, a oranje ocjenjuju certificirani suci, od kojih jedan sudi i na Svjetskom natjecanju u oranju.

Svaki sudionik natjecanja u oranju mora imati odgovarajuće sposobnosti i vještine, ali i dobro pripremljen plug  i traktor koji je pogonski stroj. Natjecatelji se uglavnom orijentiraju na adaptaciju svojih  plugova koje koriste u svojoj proizvodnji, ali ima i slučajeva kada rukuju natjecateljskim plugovima.

Ova disciplina u oranju, osim natjecateljskog ima i edukativni karakter jer utječe i na krajnji prinos svake kulture koja je zasijena poslije oranja i sjetvene pripreme tla, rekao je zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak.

13. natjecanje orača okupilo je 10 sudionika i valja istaknuti kako je njih 70 posto mlađe od 30 godina. Najmlađi natjecatelj bio je 17 godišnji Stjepan Mojzeš iz Podgorača koji je osvojio 3. mjesto u kategoriji pluga ravnjaka.

Pobjednik u kategoriji pluga ravnjaka je Mihael Sklizović iz Rakitovice: Od 2007. sam počeo sam kao maloljetnik, a sad imam 26 godina. Dugogodišnje je to iskustvo i unatoč tomu što nije prva, ova mi povjeda puno znači. U kategoriji pluga premetnjaka pobjedu je odnio Zrinko Miličić iz mjesta Radikovci: Prvi sam put na natjecanju i zadovoljan sa. trud se isplatio. Nisam puno trenirao, ali se godinama bavim poljoprivredom i to je rezultiralo jednim znanjem i vještinom. Tlo je bilo prilično tvrdo i glinasto, nije bilo lagano za oranje. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.