Hrvatski radio

Radio Osijek

13 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji, 10 u Osječko-baranjskoj

15.09.2020.

09:17

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Radio Osijek/Grgur Marko Ivanković

Foto: HRT/Radio Osijek/Grgur Marko Ivanković

Foto: - / -

Ponovno vellik broj zaraženih u Požeško-slavonskoj županiji - 13. U Osječko-baranjskoj deset je novih slučajeva, od kojih je četvero zaraženih iz Čepina. U Vukovarsko srijemskoj županiji pet je novooboljelih, u Virovitičko podravskoj troje, dok je u Brodsko-posavskoj registriran jedan novi slučaj.

Prema podacima Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije analizom 193 uzorka utvrđeno je 13 novozaraženih osoba. U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 118 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 109 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 9 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 452 osobe, a ukupno je testirano 7477 osoba. 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji  u posljednja 24 sata pet je novih pozitivnih osoba na koronavirus, pokazala je analiza 112 testiranih uzoraka. Tri osobe su iz Županje, te po jedna iz Soljana i Nuštra. Preminulih osoba nema. Zbog Covida-19 hospitalizirano je pet osoba, dok je 94-ero na kućnom liječenju i kućnoj izolaciji, među kojima su i četiri djelatnika iz sustava zdravstva. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 711, od kojih je 598 osoba izliječeno, a 14 je preminulo. Ukupno je do sada na području županije testirano 9709 osoba. U samoizolaciji su 264 osobe – iz sustava zdravstva njih 10 (4 liječnika, 4 medicinske sestre/tehničara i 2 druga zdravstvena radnika).

Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je 315 uzoraka - deset ih je s područja Osječko-baranjske županije bilo pozitivno na koronavirus. I danas je najveći broj, njih četvero s područja Općine Čepin, po dvije su osobe s područja Osijeka i Darde, a po jedna iz Općine Čeminac i s šireg područja Grada Belišća, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. U KBC-u Osijek hospitalizirane su 22 osobe oboljele od koronavirusa, a jedan je pacijent na respiratoru. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 6 novih kontakata, pa se trenutno na području županije u samoizolaciji nalazi 269 osoba. Policijska uprava osječko-baranjska provjeravala je osobe u samoizolaciji i to jednu prema dojavi građana i 33 samoinicijativno i nije utvrđeno niti jedno kršenje te mjere.

 

U posljednja 24 sata Virovitičko-podravska županija bilježi troje novo inficiranih od virusa SARS-CoV-2. Testirano je 100 osoba, naglasili su iz Stožera civilne zaštite te županije. Od novooboljelih dvije su žene i jedan muškarac, dvoje ih je srednje, a jedna je osoba starije životne dobi. Kod dvoje zaraženih COVIDOM-19 slabije su izraženi simptomi, a jedna je asimptomatska. U posljednja 24 sata nema oporavljenih od koronavirusa. Četiri osobe, od trenutno 69 inficiranih, nalaze se na bolničkom liječenju i njihovo zdravstveno stanje je stabilno, nemaju teže izražene simptome bolestim navodi se u priopćenju Stožera. U samoizolaciji je trenutno 208 osoba.

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentiran je samo jedan novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 532, dok je broj aktivnih slučajeva 111 (7 manje nego prethodni dan). Hospitalizirano je 11 osoba (2 osobe više nego prethodni dan), nitko nije na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 676 osoba (123 osobe više nego prethodni dan). Zbog jednog pozitivnog učenika u izolaciju je stavljen jedan kombinirani odjel 1. i 2. razreda jedne područne škole s ukupno 11 učenika.

Kako je izvijestio Stožer civilne zaštite te županije, danas je u prostorijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u rad pušten novi PCR uređaj za brzu analizu briseva osoba testiranih na koronavirus. Time će se značajno povećati kapacitet testiranja, ali i brzina dobivanja rezultata (3 sata). PCR uređaj nabavljen je proračunskim sredstvima Brodsko-posavske županije, a moći će ga koristiti sve županijske zdravstvene ustanove.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.