Hrvatski radio

Radio Osijek

13. ocjenjivanje rakija i voćnih likera u Osijeku

14.11.2017.

11:47

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povjerenstvo podijeljeno u sedam skupina, ukupno 21 član, ocjenjuje 256 uzoraka, od kojih je najzastupljenija šljiva s 75 uzoraka .

Ove je godine na ocjenjivanje pristiglo nešto manje uzoraka nego prošle godine, kako zbog toga što bosansko-hercegovački proizvođači nisu dostavili uzorke na ocjenjivanje, tako i zbog teške i sušne godine i alternativne rodnosti šljive (prošle je godine šljiva izvrsno rodila, a ove je podbacila). Općenito je ovogodišnja voćarska proizvodnja  dala samo 30 posto prošlogodišnjih prinosa, što su osjetili i domaći otkupljivači, rekao je Ernest Nad iz HGK, županijske komore Osijek. Dodaje kako je zbog nestabilne poslovne politike došlo do zapuštanja voćnjaka i šljivika te se s nestrpljenjem očekuje stabilnije razdoblje u voćarskom sektoru. Od 1. siječnja ove godine izmijenjen je i dopunjen Zakon o trošarinama, gdje su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede na inicijativu udruga proizvođača voća i rakija smanjili trošarinu tj. podijelili je u dvije skupine: proizvođače u malim destilerijama do 2 500 l čistog alkohola (plaćaju 26,50 kuna po l čistog alkohola) i veće proizvođače (koji i dalje plaćaju 53,00 kn po litri čistog alkohola).  To je, ocijenjio je Nad, dobar iskorak jer je ekonomska računica jedan od osnovnih motivacijskih faktora. Nad vjeruje kako će se voćarska proizvodnja stabilizirati jer zanimanje postoji, a ljudi u ruralnim područjima traže alternativna rješenja, novi dohodak i koncept održivosti na tim prostorima. "I ove godine imamo izuzetno kvalitetne voćne rakije koje će biti predstavljene 24. ovog mjeseca na svečanosti u općini Semeljci, kada će biti i nagrađeni najbolji proizvođači", rekao je Nad.

Kemijsko fizikalna analiza uzoraka rakija i voćnih likera obavljena je u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom, a danas se uzorci ocjenjuju organoleptički. Ocjenjivači (njih 21) su blisko vezani za voćarstvo i preradu voća i povrća, odnosno enolozi u vinarijama diljem Slavonije i Baranje, podijeljeni su u sedam grupa, a na njihovu je čelu predsjednik Boris Miličević, redoviti profesor na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu. 

Slavonija ima dobre uvjete za proizvodnju i prijavljenih 14 vrsta voćnih rakija te 17 likera od višnje, oraha, aronije, kupine, rogača itd. Sve to pokazuje da nam uz dobre pedološke i klimatske uvjete treba i dodatan poticaj u smislu ekonomskog aspekta te bolja organiziranost. U Osječko-baranjskoj županiji 450 ha je pod šljivicima i evidentna je činjenica da su mnogi zapušteni. Prosječna cijena šljivovice koja se prodaje na kućnom pragu je od 35,00 do 40,00 kn. Riječ je o simboličnim cijenama koje ne donosi ozbiljniju zaradu našim proizvođačima, no veseli veća potražnja domaćih proizvoda u odnosu na obojene industrijske likere.          

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.