Hrvatski radio

Radio Osijek

135 godina tramvajskog prometa u Osijeku

28.05.2019.

13:35

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Na Trgu A. Starčevića, prigodom obilježavanja velike obljetnice prvog hrvatskog tramvaja, nagrađeni su najvjerniji korisnici javnog prijevoza u gradu Osijeku vrijednim darovima GPP-a i partnera .

Najmlađa korisnica javnog prijevoza je jedanaestgodišnja Aleksandra Nikolić.
Najstariji putnik je Marko Vučković, koji ima 96 godina i još uvijek je redovni korisnik javnog prijevoza u gradu Osijeku.
Petra Mičević je studentica koja je u prošlih godinu dana imala najviše validacija na svojoj studentskoj Butri, baš kao i Anica Zrno, koja je korisnica Opće kartice.
Mislav Pavošević također je jedan od nagrađenih putnika, a koristi godišnju OK karticu od njezinog puštanja u prodaju.
Posebno zanimljivo bilo je na najfrekventnijem tramvajskom stajalištu na Trgu A. Starčevića, gdje je nagrađen 4-milijunti ovogodišnji korisnik javnog prijevoza u gradu Osijeku, student Denis Jukić.
Svi nagrađeni na dar su dobili vrijednosnu Butru s 500 kn nadopune, te pozivnice za neobično događanje u organiziaciji GPP-a i poznate gastronomske kreativke Filipe Sorko, a radi se o Tajnoj večeri koja će ovoga puta biti organizirana u tramvaju, na tajnom mjestu - 30. svibnja 2019.
- Kada je 1884. godine u Osijeku osječki konjski tramvaj pušten u promet, isti je bio glavna atrakcija u Osijeku, gradu s više od 18.000 tadašnjih stanovnika, te je promijenio uobičajeni tijek života na glavnim osječkim ulicama.
Zadovoljstvo i ponos Osječana zbog uvođenja tramvajskog prometa bilo je razumljivo, jer Osijek je prvi grad u Hrvatskoj, a među prvima u srednjoj i jugoistočnoj Europi, koji je imao (onodobno) najmodernije gradsko prijevozno sredstvo.
"Jednako zadovoljstvo i ponos osjećamo i danas, kada slavimo 135 godina postojanja ne samo prvog osječkog tramvaja već i prvog tramvaja u Hrvatskoj. Ta je velika obljetnica obvezujuća, jer povijest kakvu grad Osijek i Gradski prijevoz putnika imaju, obogaćuje našu današnjicu i predstavlja nadahnuće koju moramo prenositi budućim naraštajima u godinama koje slijede," rekao je član Uprave i direktor GPP-a Mario Šapina.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.