Hrvatski radio

Radio Osijek

14. Dioniz u Đakovu

21.03.2022.

14:31

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Marin Mandarić i Selena Andrić

Marin Mandarić i Selena Andrić

Foto: Grad Đakovo/SF / HRT - Radio Osijek

Program ovogodišnjeg 14. Međunarodnog festivala kazališnih akademija „Dioniz" koji se u Đakovu održava od 23. do 27. ožujka, predstavili su danas na konferenciji za novinstvo gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić i umjetnička voditeljica Dioniza Selena Andrić. 

Dioniz se nakon dvije pandemijske godine, vraća u naš grad u svom uobičajenom terminu. Gradonačelnik Mandarić rekao je kako u Đakovo dolaze studenti i profesori hrvatskih kazališnih akademija iz Zagreba, Splita, Osijeka te Sarajeva, Bosne i Hercegovine, Cetinja, Crne Gore, Novog Sada, Srbije, te iz Freiburga u Njemačkoj. U Đakovu će 14. Dioniz okupiti oko stotinu studenata i profesora. Najavio je kako je otvorenje Festivala u srijedu, 23. ožujka, u 19 sati, uz svakovečernju izvedbu predstava u Centru za kulturu. Prve večeri Festivala, u srijedu, na programu je predstava Bjegunci koja je svoju premijeru imala u Novom Sadu, u okviru programa Europske prijestolnice kulture (EPK), dok će premijeru za Hrvatsku imati upravo u Đakovu. - Nastala je suradnjom glumaca iz RH, Srbije i BiH, a sve povodom EPK 2021., rekao je gradonačelnik Mandarić. Ispred Organizacijskog odbora, odnosno Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku na konferenciji je govorila umjetnička voditeljica. Dioniza Selena Andrić. - Dioniz se ove godine ponovno vraća kao veliki, međunarodni festival, rekla je Andrić i naglasila kako je izvršni producent Antonio Šabić, a kreativna producentica Iris Tomić. Najavljujući predstavu Bjegunci, Andrić je rekla kako je riječ o velikom projektu koji dosad nije viđen, a čini ga mnoštvo simultanih priča. Nakon Srbije, Hrvatske, slijedi mu i bosanska premijera. Andrić je najavila i radionice od četvrtka do subote - svakodnevno dvije prijepodne i dvije popodne, te da ih drže strani profesori. Svake večeri prezentacije su akademija koje sudjeluju na Festivalu. U subotu, u 18 sati, Andrić je najavila premijeru filma Marija Sekelez - Mi od pljeska živimo. Sve predstave koje će biti održane u Centru za kulturu otvorene su za javnost, a ulaz je besplatan. (Izvor: Grad Đakovo, M. Muškić)


Umjetnička voditeljica, Selena Andrić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.