Hrvatski radio

Radio Osijek

14. hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije

13.12.2022.

16:51

Autor: HRT / Radio Osijek

Hodočašće

Hodočašće

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

U svetištu „Gospe Voćinske" u Voćinu održano je 14. hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije. Sjećanje je to na 47 žrtava stradalih 13. prosinca 1991. godine, a održava se pod geslom „Zahvalni Gospi Voćinskoj za dar života u slobodi".

Nakon Vukovara i Škabrnje, Voćin je visoko na ljestvici poginulih. Tu je Četekovac 4. rujna u kojem je, na isti način, ubijeno tridesetak ljudi i dva policajca. Ovaj dio Papuka u Četekovcu, Čojlugu, Humu i Voćinu ukupno više od 80 žrtava, rekao je predsjednik HVIDR-e i Odbora za branitelje Virovitičko - podravske županije Mato Bubaš.

Program je počeo na Prebendi iznad voćinskog svetišta gdje su se okupili predstavnici hrvatskih branitelja, vojske i policije te vjernici, a pridružili su im se branitelji iz drugih dijelova Hrvatske od Dubrovnika, Krapine, Vukovara, Vinkovaca, Zagreba, HVO Zajedništva hrvatskog naroda, članovi obitelji voćinskih žrtava, poginulih hrvatskih branitelja, udovice i djeca koji su nosili zavjetne svijeće kao dio hodočašća.

Pokraj Memorijala „U Majčinu naručju" pročitana su imena voćinskih žrtava, upaljene svijeće i položeno cvijeće, a misu u voćinskom svetištu predvodio je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Pozdravljajući hodočasnike biskup Škvorčević rekao je kako vjeruje da su svi na hodočašće došli "sa srcem koje je puno svjetla, topline i plemenitosti za sve ono što je bilo neplemenito i neljudsko prije trideset jednu godinu." Nakon mise održan je komemorativni skup kod spomen obilježja Voćinskoj žrtvi u središtu Voćina.


Mato Bubaš

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.