Hrvatski radio

Radio Osijek

14. sjednica Gradskog vijeća Grada Osijeka

26.05.2023.

15:46

Autor: Radio Osijek

Gradsko vijeće Grada Osijeka

Gradsko vijeće Grada Osijeka

Foto: Foto: Grad Osijek / Radio Osijek

Kao  i obično najviše su zanimanja izazvala pitanja, prijedlozi i komentari vijećnika na kaotičnu prometnu situaciju u gradu izazvanu radovima na prometnoj infrastrukturi, pitanja o poreznoj reformi, obnovi i izgradnju vrtića te prvom rebalansu proračuna za 2023. godinu.

Možemo biti zadovoljni proračunom za 2023. godinu, istaknuo je nakon sjednice gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.  "Proračun je rastao sa 128,3 milijuna eura na 141,9 milijuna eura. Pametno vodimo financije, s njima racionalno upravljamo, tražimo alternativne izvore financiranja i sve to radimo bez kredita. Refinancirali smo naslijeđene kredite i sada na prvom rebalansu imamo rast preko 13 milijuna eura u ovom proračunu. Bilo je puno pitanja, prijedloga i inicijativa vijećnika. Veliku brigu vodimo oko vrtića. U vrtiće ulažemo oko 3 milijuna eura više, nego što je to bilo prije. Upisali smo u njih dvostruko više djece, što je ekvivalent kao da smo izgradili 4 do 5 vrtića. U 30 godina su se u Gradu Osijeku izgradila samo dva vrtića. Izgradit ćemo još 5 vrtića, tražimo i nove prostore za njihovu izgradnju, a na energetsku obnovu prijavljujemo vrtiće koji nisu u zadovoljavajućem stanju". Gradonačelnik je zadovoljan i s ITU mehanizmom. "Grad Osijek je za iduće razdoblje od Ministarstva regionalnog razvoja dobio 55 milijuna eura. Tu su projekti kao što su podzemna garaža u Tvrđi, rekonstrukcija glavne tržnice, biciklističkih staza kroz Tenju i do Josipovca, revitalizacije Parka „Gradski vrt” i samog stadiona itd. U tijeku su projekti u cijelom gradu, u svakoj gradskoj četvrti i u svakom mjesnom odmoru, a njihova je vrijednosti preko 150 milijuna eura. Osim kapitalih ulaganja, tu su i rekordne stipendije te besplatni vozački ispiti za 50 maturanata. Ogromna su ulaganja i u gospodarstvo te u sve ostale segmente društva". Pročelnik Upravnog odjela za financije i fondove Europske unije u Gradu Osijeku David  Krmpotić dodaje: "Akceptirali smo cjelokupni višak koji smo imali u prethodnoj godini koji se sastojao o namjenskih i prihoda opće namjene. U posljednjih je godinu i pol velik pritisak izvođača radova na porast cijena kako materijala tako radova. Projekt modernizacije prometne infrastrukture u ovom je trenutku najviše izložen riziku cijena i za to je osigurano tri i pol milijuna eura. Što se tiče subvencije za Gradski prijevoz putnika, ona raste za 660 tisuća eura. Primarni su razlog troškovi koje GPP ima ili koje će imati u drugom dijelu godine zbog zamjene tramvajskog autobusnim prometom. Zadovoljni smo jer je višegodišnji trend rasta broja zaposlenih nastavljen i u ovoj godini. Sa zadovoljstvo možemo reći da u ovom trenutku oko 3 milijuna eura povećavamo očekivanja od prihoda od poreza na dohodak i od prireza porezu na dohodak. Naravno da je generator rast prosječne plaće. Sve je više ljudi koji plaćaju porez, što se pozitivno odražava na gradski proračun. Ta sredstva u potpunosti koristimo za sve one rashode financirane općim prihodima npr. troškovi dječjih vrtića i Javne profesionalne vatrogasne postrojbe".

 

Galerija
Gradsko vijeće Grada Osijeka, Foto: Foto: Grad Osijek/Radio Osijek
Gradsko vijeće Grada Osijeka, Foto: M.Milas/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.