Hrvatski radio

Radio Osijek

145. rođendan Dječjeg doma "Klasje"

14.12.2015.

12:21

Autor: Davor Lončarić/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječki Dječji dom "Klasje" obilježava 145. obljetnicu postojanja i kontinuiranog djelovanja na zbrinjavanju djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi .

Ravnateljica Doma Miranda Glavaš-Kul podsjetila je da je ustanova pravni sljednik sirotišta, osnovanog 1870. godine, a danas, na osam lokacija, skrbi za 110 djece. U procesu je transformacije, u kojem više pokušava djelovati preko organiziranih stambenih zajednica, kako bi se smanjio broj djece, smještene u samoj ustanovi.
U Osijeku postoje tri stambene jedinice, u kojima se djeca smještaju prije osamostavljivanja i izlaska iz Doma, a radi se i na tri izdvojene lokacije- Belom Manastiru, Čepinskim Martincima i Bistrincima, rekla je Glavaš-Kul.
Ističe kako se u procesu transformacije pojačano radi na prevenciji, prvenstveno organizacijom poludnevnih boravaka, u kojima se skrbi o djeci nakon, ili prije školi, a obiteljima se pružaju savjetodavne usluge.
Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuo je da ta ustanova ima dugu povijest brige za djecu bez roditeljske skrbi, dodavši kako će Županija, koja je i do sada pomagala raznim donacijama, pomagati i u predstojećoj transformaciji, kako bi se utvrdilo ima li raspoloživih stambenih jedinica za buduće aktivnosti Doma.
Župan je donirao računalo za novi poludnevni boravak te ustanove koji se uskoro otvara u općini Antunovac, a koja se uključila u projekt uređivanjem prostora.
U sklopu obilježavanja 145. obljetnice Dječjeg doma "Klasje" u Osijeku će se u utorak održati stručni skup pod nazivom Izazovi transformacije i deinstitucionalizacije primjeri dobre prakse", koji će okupiti predstavnike dječjih domova i centara za socijalnu skrb iz Hrvatske i susjednih zemalja.
Tijekom poslijepodneva u dvorani Kristal bit će održana i prigodna svečanost na kojoj će nastupiti dječji zbor Zumbići, djeca korisnici Klasja i njihovi odgajatelji, a najavljena je i velika prodajna izložba slika od čijeg će se prihoda urediti prostor novog poludnevnog boravka djece u Klasju. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.