Hrvatski radio

Radio Osijek

15. Dan polja suncokreta Tvornice ulja Čepin

31.08.2016.

12:16

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nije još poznata otkupna cijena, no kalkulira se s iznosom od 2,00 do 2,30 kn po kilogramu .

Na ostalim se površinama pod suncokretom očekuje zadovoljavajući prinos od oko 3 tone po hektaru. Ovogodišnja cijena suncokreta bit će poznata za nekoliko dana, no u Tvornici ulja Čepin ističu da će se temeljiti na omjeru količine prinosa i kvalitete na europskim burzama. 

Upravo je suncokret najviše stradao tijekom olujnog nevremena. Vjetar i kiše napravili su puno šteta i suncokret je dijelom polegao. No, štete nisu katastrofalne i procjena je da će se prinos kretati oko 3 t.

Kompletna hrvatska proizvodnja procjenjuje se na 40 000 ha, no službenih podataka još nema. Tvrtka "Žito" u kooperantskim ugovorima i ugovorima za otkup ima pokrivenu polovicu tog iznosa, oko 20 000 ha. To je dio sirovine, a dio se kupuje od slobodnih proizvođača na slobodnom tržištu. Ideja je ove godine otkupiti 90 000 t suncokreta. Mislimo da će ga toliko biti u Hrvatskoj. Ako svoje potrebe ne podmirimo u Hrvatskoj, tu su tržišta Mađarske i regije koja proizvode značajno više suncokreta. U posljednje dvije godine uloženo je gotovo 25 milijuna eura u podizanje kapaciteta i nove tehnološke dijelove. Naša je tvornica dosada prerađivala od 80-100 000 t uljarica ukupno. Cilj za iduću godinu je 150 000 t, gotovo pedeset posto više. Imamo interes za sjetvom što više suncokreta i pokušavamo ga prenijeti na proizvođače. Otkupit ćemo i platiti sve količine koje se proizvedu, rekao je član Uprave Žita i predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin Josip Bičvić.

Službena cijena još uvijek nije ponuđena. Bit će poznata u idućih 5-7 dana. Značajno veće uljare u okruženju koje pratimo izašle su sa cijenama, no burze su zasada dosta nestabilne. Postoje velika odstupanja u odnosu na cijenu u Srbiji odnosno Mađarskoj, vjerujemo u stabilizaciju tršita, tada ćemo ponuditi cijenu. Cijene u okruženju kreću se od 280 do 320 eura, takva odstupanja nisu uobičajena i realna. Ovogodišnje će cijene biti nešto niže, nego lani jer je posijano više suncokreta, kako na razini regije, tako i na svjetskoj razini, istaknuo je Bičvić.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.