Hrvatski radio

Radio Osijek

17:36 / 09.06.2016.

Autor: Mirta Milas

15. jubilarna kulenijada u Jagodnjaku

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S osvojenih 97,17 od mogućih 100 bodova Jozo Marić iz Bilja ovogodišnji je pobjednik. Na najmasovnijem Festivalu kulena u Hrvatskoj ove su godine ocijenjena rekordna 124 uzorka .

Jozo Marić kaže kako mu je nagrada vrlo značajna jer je potvrda kvalitete: To je još jedna satisfakcija i podstreh za daljnji rad. Imam to u duši, volim to i u poljoprivredu sam usmjerio i djecu, jer u tom vidim budućnost.

Načelnik Jagodnjaka, sela kulena Anđelko Balaban ponosan je na svoje sumještane koji iz godine u godinu postižu sve bolje rezultate. Na žalost, treba poraditi na razvoju Udruge kulenara te na registraciji objekata za proizvodnju baranjskog kulena koji je zaštićen oznakom geografskog podrijetla na razini EU. Ovih je dana izdan priručnik koji treba pomoći svima onima koji se žele baviti proizvodnjom kulena. U njemu su pojašnjeni svi koraci od upisnika poljoprivrednih gospodarstava do proizvođačke specifikacije za proizvodnju baranjskog kulena.

U Baranji su uz Belje još samo dva registrirana objekta za proizvodnju kulena: u Suzi i Kneževim Vinogradima. Radimo na tome, potičemo naše proizvođače da se odvaže u toj proizvodnji. Kulen je najbolja kobasica na svijetu, može se kvalitetno prodati i dobro zaraditi na tome pa nema razloga da se proizvođači boje. Sada su i zakoni malo "olabavili", imamo novi fleksibilniji Pravilnik i registracija je jednostavnija, kaže Balaban.       

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.