Hrvatski radio

Radio Osijek

150 godina Klasja

05.10.2020.

13:48

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Osječki Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje obilježava 150 godina postojanja. Svečani program organizira se na svim lokacijama Centra, a na prigodnoj izložbi djece i djelatnika Klasja bit će prikazan video o povijesti skrbi o djeci u Osijeku.

Na priredbi će virtualni plesni pozdrav uputiti djeca iz poludnevnog boravka u Belom Manastiru, a nastupit će i zbor odgajatelja. Posebno zanimljivi bit će plakati iz prošlosti na kojima će se, među ostalim, moći vidjeti kakva je odjeća prije 150 godina bila propisana za dječake i djevojčice. Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek nasljednik je Huttler–Kollhoffer–Monsperger sirotišta koje je počelo s radom 1870. godine, što svjedoči o dugoj tradiciji organizirane skrbi o djeci u gradu Osijeku. Od 1993. do srpnja 2016. Centar je bio Dječji dom Klasje, čije su ime zajedno odabrali korisnici i odgojitelji Doma. Klasje je danas javna ustanova socijalne skrbi o djeci izvan vlastite obitelji (korisnici su djeca bez roditelja, djeca koju roditelji zanemaruju ili zlorabe svoje roditeljske dužnosti, ili djeca smještena u Centar iz drugih razloga). Pružaju usluge privremenog smještaja, poludnevnog i cjelodnevnog boravka te organiziranog stanovanja uz privremenu podršku. U Osijeku djeluju u Ružinoj i Zagrebačkoj ulici, poludnevne boravke imaju u Belom Manastiru, Čepinskim Martincima, Bistrincima i Antunovcu te dva stana na području Osijeka.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.