Hrvatski radio

Radio Osijek

13:31 / 09.10.2020.

Autor: Monika Kralj

150 godina osječke Prirodoslovno-matematičke gimnazije

foto Radio Osijek/M.Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

Foto: - / -

Lavoslav Ružička, Vladimir Prelog, Milutin Milanković, Dobriša Cesarić, Julije Knifer, Andrija Mohorovičić, Adolf Waldinger... i još je dug niz onih koji su ostali upisani u povijest osječke Prirodoslovno-matematičke ili III. gimnazije. Povijest duga 150 godina obilježena je prigodnom svečanošću.

Prije 150 godina školu je činio jedan muški razred, 50-ih godina prošloga stoljeća počinju se upisivati i djevojke, a danas III. gimnaziju pohađa 550 učenika Prirodoslovno-matematičkog smijera uz još 50 učenika Glazbene škole Franje Krežme koji polaze općeobrazovne predmete. Škola se osobito ponosi činjenicom da je jedina na svijetu u kojoj su se školovala dva nobelovca, a riječ je Lavoslavu Ružički i Vladimiru Prelogu te mnogi akademici, znanstvenici, umjetnici, pravnici, liječnici- kaže ravnatelj Dražen Jakopović. Ističe da čak 60% učenika, njih oko 300 sudjeluje na županijskim i državnim natjecanjima na kojima visoko kotiraju i postižu zapažene rezultate. Uz 150 godina djelovanja škole, obilježavaju i 130 godina školske zgrade.    

ravnatelj Dražen Jakopović, maturantica Zita Vukušić, knjižničarka Sanja Galic, profesorica Katarina Moržan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.