Hrvatski radio

Radio Osijek

150 kg teška bomba osam desetljeća ležala u koritu Drave

19.08.2022.

12:52

Autor: Radio Osijek/TM

Bomba iz II. Svjetskog rata pronađena jučer kod Podravlja

Bomba iz II. Svjetskog rata pronađena jučer kod Podravlja

Foto: PU osječko-baranjska / -

Povlačenje Drave na povijesni minimum od -172 cm omogućilo je građanima nove „pješačke staze” i otkrilo što se sve nakupilo u njezinom koritu. Konstrukcije starog kupališta, potopljeni čamci i odbačene automobilske gume bezazleni su motivi brojnih fotografija ovih dana, no jučer je na površinu „isplivala” zrakoplovna bomba zaostala iz Drugog svjetskog rata.

„Jučer, u dopodnevnim satima 56-godišnjak je šetajući uz rijeku Dravu kod naselja Podravlje u vodi uočio nepoznato tijelo koje mu je nalikovalo na granatu.

Dolaskom na mjesto događaja policijski službenici protueksplozijske zaštite Regionalne protueksplozijske jedinice Osijek utvrdili su da se u rijeci Dravi nalazi zrakoplovna bomba GP 250 lb, AN-M57, zaostala iz II. svjetskog rata, težine oko 150 kilograma.

Mjesto događaja osiguravaju policijski službenici. Tijekom današnjeg dana bomba će biti izmještana na sigurnu lokaciju, a zatim i uništena”, izvijestila je Policijska uprava osječko-baranjska.

Prema svemu sudeći, bomba je u Dravi završila tijekom 1944. i 1945. godine, kada je Osijek bio meta snažnih zračnih napada savezničkih snaga u kojima je 400 ljudi poginulo, a približno 150 Osječana je bilo ranjeno.

Bombardiranje je izvedeno takozvanom ”tepih” tehnikom, koja je bila krajnje neprecizna, te je prouzročila brojne žrtve, jer su cilj i područje oko njega zasipani velikom količinom teških bombi od 200 do 500 kilograma. Nepreciznost se htjela nadopuniti velikom količinom teških bombi. 


Budući da je policija precizno napisala naziv pronađene bombe (GP 250 lb AN-M57) iz njega se može iščitati da je američke proizvodnje iz sredine 40-ih prošloga stoljeća. Cilindirčne je konstrukcije, a.može biti punjena TNT-om.

Osam desetljeća je ležala zabijena u dravski pijesak kod Podravlja, a upravo je taj dio, od željezničkog mosta prema istoku, u međuvremenu postalo omiljeno kupalište Osječana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.