Hrvatski radio

Radio Osijek

150 kofera punih prijateljstva

25.05.2015.

14:47

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U humanitarnoj akciji "Pun kofer prijateljstva 3" Društvo naša djeca (DND) grada Vinkovaca prikupilo je 150 kofera s osnovnim potrepštinama za djecu s poplavljenih područja županjske Posavine u vrijednosti 400 tisuća kuna.

U povodu završetka tog dijela akcije pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić istaknula je da su djeca uz pomoć DND-a bar malo bila odvojena od grozota koje su se događale oko njih. "Treba upozoravati nadležne da se problemi moraju rješavati sustavno i preventivno, prije nego se dogodi kakva nesreća. Poplave su pokazale slabosti i nedostatke u Hrvatskoj, primjerice da u Gunji nije postojao vrtić. Hrvatska je na predzadnjem mjestu u Europskoj uniji po broju vrtića, što se mora mijenjati", upozorila je Klarić.

DND Vinkovci u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske, u sklopu humanitarne akcije za djecu s područja Vukovarsko-srijemske županije organizirali su igraonicu "Ganja" za djecu, te to upotpunili posjetom ZOO-u, radionicama na otvorenom, predstavama i sl. "Korisnicima igraonice 'Ganja' u Gunji nije se pomagalo samo materijalno, nego su im dolazili i zabavljači, primjerice Crveni nosevi, magični Dodo i Medo Lino", kazao je predsjednik DND-a Mario Perković. Dodao je kako su se djeca najviše radovala besplatnom ljetovanju u Poreču, koje su im organizirali volonteri.
Akcija kojom se djeci željelo osigurati kofere s osnovnim osobnim stvarima počela je u listopadu 2014. godine, a u mjesec dana prikupljeno je 76 kofera, koji su mališanima uručeni na 19. Smotri dječjeg stvaralaštva u Vinkovcima.
U drugom dijelu humanitarne akcije "Novčić za kovčežić" prikupljeno je 10.200 kuna, a Savez je osigurao još pet kofera. 
Treći dio humanitarne akcije započeo je 24. ožujka humanitarnim stand-up showom "Štiklom u mozak, loptom u dupe - smijehom za Gunju" u Zagrebu, a završio 24. svibnja. Tada su prikupljena financijska i materijalna dobra za 45 kofera prijateljstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.