Hrvatski radio

Radio Osijek

15.ocjenjivanje kakvoće kulena

12.06.2015.

11:23

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na tradicionalno 15.ocjenjivanje kulena pristiglo je 46 uzoraka. Rezultati ocjenjivanja znat će se 19.lipnja!

Na svim je uzorcima obavljena fizikalno – kemijska analiza čime je utvrđeno da svi uzorci zadovoljavaju pravilnik o kvaliteti ove vrste proizvoda. Predsjednik ocjenjivačkog suda i dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku profesor doktor Drago Šubarić, kaže kako se ocjenjuje vanjski izgled koji mora biti karakterističan svjetlo smeđe do tamno smeđe boje, bez oštećenja, nabora i tragova plijesni, zatim se po prerezu kulena ocjenjuje boja, koja uvelike ovisi o kvaliteti paprike, konzistencija, sjaj i okus,koji nosi najviše bodova. I taj okus ovisi, među ostalim, o vrsti drveta koje se koristilo za dimljenje, odnosno šušenje ove slavonske delicije. Slavonski kulen pravi se od isključivo visokokvalitetnog svinjskog mesa, što bi u budućnosti mogao biti problem zbog odnosa države prema svinjogojstvu. Kulen je zaštićen na nacionalnoj razini oznakom zemljopisnog podrijetla kaže prof.Šubarić, a sada je na Ministarstvu poljoprivrede da ga se zaštiti i u Europi.
Na ovim se prostorima, kulen jede oduvijek, stoga mislimo da se i s ovom pričom o zaštiti možda malo kasni. (Tonski zapis cijelog razgovora s prof.Šubarićem možete poslušati ovdje!)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.