Hrvatski radio

Radio Osijek

16. dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

25.11.2016.

14:11

Autor: Tatjana Mautner / Samir Klasiček

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se u Hrvatskoj ove godine obilježava u ozračju crne statistike. Prvoga dana globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, u Osijeku je održana ulična akcija „Pet do dvanaest za žene“.

U „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“  u više od 100 zemalja svijeta dignut će se glas protiv nasilja nad ženama s porukom da se mora stati na kraj fizičkom nasilju, seksualnom i gospodarskom iskorištavanju te svim oblicima zlostavljanja žena

Ove godine u Hrvatskoj je ubijeno 18 žena. Samo u posljednjih mjesec i pol partneri su oduzeli živote pet žena diljem Hrvatske.  Nasilje nad ženama je u porastu pa su s osječkoga Trga slobode članice Ženske udruge Izvor iz Tenje glasno upozorile da društvo i institucije ne čine dovoljno kako bi se zaštitile žene.  U sklopu kampanje organizirano je potpisivanje peticije kojom se od Vlade traži ratifikacija Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koju smo potpisali još prije tri godine.  Pokrenuta je i online peticija za ispunjenje preporuka UN-ova  Odbora za uklanjanje diskriminacije žena koje se odnose na zaštitu reproduktivnih prava žena, a u Osijeku je organizirana i panel rasprava o toj temi. Razgovaralo se o provedbi načela ravnopravnosti i zaštiti žena i djevojčica od bilo kojeg oblika nasilja. Uvodničari su bili predstavnici institucija, Inicijative liječnika/ca za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini, organizacija civilnog društva i dr. U okolnostima kada se grubo narušava dignitet žena, reducira dostupnost zdravstvene zaštite u području reproduktivnih prava i slobode na vlastiti izbor, obveza nam je, kao akterima i mehanizmima koji djeluju na zaštitu uspostavljenih ustavnih vrednota u ovom području, da se tomu javno suprotstavimo", ističu iz udruge Izvor.
ponedjeljak, 28. studenog u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u 17 sati bit će prikazan aktivistički dokumentarni film „Vessel“. Film govori o radu dr. Rebecce Gomperts, nizozemske liječnice koja je svoj život posvetila borbi za reproduktivna prava. Ona je osnivačica „Žene na valovima“, organizacije koja brodom plovi svijetom i omogućava ženama pristup sigurnom pobačaju u zemljama u kojima je to nezakonito. Aktivistice se susreću s brojnim preprekama, od religijskih skupina do ratne mornarice, no time samo izoštravaju svoju viziju i shvaćaju kako mogu iskoristiti nove tehnologije i stvoriti mrežu informiranih aktivistica koje pomažu ženama da sam izvrše pobačaj uz upute Svjetske zdravstvene organizacije.
„Žene na valovima“ su se priključile kampanji 16 dana protiv nasilja nad ženama i pružile nam podršku dozvolom za prikazivanje filma i ostalih materijala bez naknade.
U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u četvrtak, 8. prosinca bit će prikazan aktivistički dokumentarni film „Ženski sud – feministički pristup pravdi“. Projekcija počinje u 17 sati.
Feminističke organizacije iz svih zemalja bivše Jugoslavije pokrenule su 2010. inicijativu za Ženski sud-feministički pristup pravdi. Četiri su godine radile na pripremama za organiziranje suda stvarajući feministički model izgradnje mira, pravde i odgovornosti. Ovo je prvi takav sud koji je održan u Europi uopće, iako praksa ženskih sudova u svijetu postoji još od 1992. U filmu žene govore o ratu protiv civilnog stanovništva, progonu drukčijih u ratu i miru, etničkom, seksualnom, militarističkom i ekonomskom nasilju te otporu žena.
Gošća na projekciji i diskusiji bit će Staša Zajović, iz nevladine udruge Žene u crnom iz Beograda.
Dan kasnije, u petak 9. prosinca na Filozofskom fakultetu u Osijeku s početkom u 15 sati, bit će održana tribina „Prostitucija: činjenice o kršenju ljudskih prava žena“ .
Na tribini će se razgovarati o mitovima o prostituciji i zašto je prostitucija nespojiva s idejom o jednakosti između žena i muškaraca. Gostovat će predstavnici nadležnih institucija i feminističke aktivistkinje iz Hrvatske i Srbije.
letak-16-dana-aktivizma-2016 
Učenici i učenice četvrtih razreda Škole primjenjene umjetnosti i dizajna iz Osijeka izradili su plakate koji će biti izloženi tijekom ulične akcije, a rad učenice Anite Mačinković izabran je kao glavni plakat koji predstavlja program ovogodišnje kampanje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.