Hrvatski radio

Radio Osijek

16. izdanje Slame u znaku Nikole Tesle

16.08.2022.

12:24

Autor: HRT Radio Osijek

Nikola Faller

Nikola Faller

Foto: Udruga Slama / Udruga Slama

U baranjskom Kozjaku do ponedjeljka 22. kolovoza održava se međunarodni Slama Land Art Festival. Ovaj jedinstveni spoj umjetnosti i prirode, kroz izradu skulptura od slame, ove će godine proći uz temu jednog od najvećih svjetskih znanstvenika, vizionara - Nikole Tesle.

Detalje je uz program objasnio predsjednik udruge Udruge Slama, Nikola Faller: - Za posjetitelje smo otvoreni u subotu (20.8.) poslijepodne. Nedjelja (21.8.) naš je glavi dan s predstavom o Teslinom životu i kasnije, reći ću sa spaljivanjem „njegovog laboratorija”, koje se zaista i dogodilo u prošlosti. S druge strane, Wardenclyffe toranj koji smo počeli graditi u ponedjeljak, kao ključnu figuru, ostat će čitav. Bit će to znak za nove generacije da se sjetimo ovog, kao i ostalih njegovih izuma, odnosno da ne budemo više na neki način zagađivači okoliša, rekao je Faller i pozvao: - Dođite, posjetite nas, uživajte u prirodi, u umjetnosti od slame. Sama lokacija je u Parku prirode Kopački rit. 


Više poslušajte u razgovoru. Luka Mitar i Nikola Faller:

Leteća ekipa Radio Osijek

.

.

Foto: Udruga Slama / Udruga Slama

Podsjetimo: - Slama land art festival umjetnički je koncept, koji objedinjuje istodobno manifestaciju i prostor umjetničkog djelovanja. Osim toga, spaja kulturnu i tradicijsku baštinu, koristeći prirodne resurse i promovirajući načela održivog razvitka. Umjetnici, pod vodstvom inicijatora cijelog projekta, Nikole Fallera, stvaraju vrijedna i originalna djela, koja nakon SLAME nastavljaju svoj život na brojnim javnim prostorima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.