Hrvatski radio

Radio Osijek

16. ocjenjivanje kakvoće slavonskog kulena

14.06.2016.

10:39

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ocjenjivanje kakvoće slavonskog kulena tradicionalno u lipnju organiziraju Hrvatska gospodarska komora, županijska komora Osijek i osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet .

Slavonski kulen ocjenjujemo prema određenim standardima prema kojima su sačinjeni i ocjenjivački listići. Ukupan broj bodova je 100. Ocjenjuje se vanjski izgled kulena: je li jako nabran ovitak, ima li na njemu mrlja, oštećenja, plijesni, tragova, da li je napravljen na tradicionalan način... Nije dopuštena uporaba mrežice u ovom našem sastavu i sl. Nakon toga provjeravamo konzistenciju kulena: ne bi smio biti mekan, tjestasto-neelastičan, zamrznut ili presušen da se drobi prilikom narezivanja. Pregledavamo ima li izražen tamni rub, jesu li završili procesi fermentacije, što se vidi i kroz boju, potom je li pretjerana uporaba masnog tkiva, je li meso dobro očišćeno od vezivnog tkiva... Kroz sve to vidimo je li se poštivala receptura. Ocjenjuje se i okus-ima li slavonski kulen pravi definirani okus po zrelom mesu i dopuštene začine: papriku, sol i bijeli luk. Važan je i miris-ne bismo smjeli osjetiti tragove plijesni, loših aroma i procesa truljenja, rekao je predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva dr. Goran Kušec.

Ove godine na ocjenjivanje su pristigla 53 uzorka i u usporedbi s prošlom godinom to je nekih 10 posto više. Veseli nas činjenica da je riječ o registriranim subjektima, koji su kontinuirano prisutni kod nas. Želimo da ta proizvodnja iz jedne sive ekonomije uđe u legalnu proizvodnju i da se ispoštuju svi zakoni koji ju reguliraju. Ona može i treba biti pokretač posrnulog svinjogojstva, gdje su veliki problemi. Upravo bi ta prerada svinjskog mesa i proizvodnja kulena trebala pokrenuti pozitivne procese u tom sektoru, kaže voditelj Odsjeka za poljoprivredu u HGK, županijskoj komori Osijek Ernest Nad.                           

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.