Hrvatski radio

Radio Osijek

16. Ružičkini dani u Vukovaru

22.09.2016.

10:41

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod geslom "Danas znanost - sutra industrija" u Vukovaru se održavaju trodnevni 16. Ružičkini dani u znak sjećanja na istaknutog hrvatskog znanstvenika i nobelovca Leopolda (Lavoslava) Ružičku. .

Ružičkini dani okupili su stručnjake i znanstvenike iz područja kemije, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, medicinske biokemije i farmacije, te kemije u poljoprivredi, šumarstvu i zaštiti okoliša. Tu je oko 150 sudionika koji  svoje radove iznose na plenarnim i pozvanim predavanjima, usmenim i posterskim priopćenjima, a predstavljaju se i tvrtke kojima je znanost posebno važna i s njom surađuju. Cilj je  konferencije promicati primjenu istraživanja kroz suradnju s gospodarstvom sa svrhom općeg razvitka društva te poticati izvrsnost, interdisciplinarnost, originalnost i inovativnost u znanstvenim istraživanjima. Prema riječima predsjednika Znanstveno- organizacijskog odbora Ante Jukića, znanstvena i razvojna istraživanja trebamo primijeniti u industriji kako bi donijela dodanu vrijednost cijelom društvu i kako bi se jednim dijelom opet vratila u znanost. "Ovo je jedan od najvažnijih skupova za Ministarstvo zaštite okliša i prirode, jer mu je temeljna odrednica upravo niskougljični razvoj, primjena obnovljivih izvora energije  i energetska učinkovitost. Rješenja iz znanstvenih radova trebaju biti poveznica znanosti i industrije, jer jedino zajedno mogu dati rezultate"- rekao je zamjenik ministra zaštita okoliša i prirode Mario Šiljak. Koliki je značaj i tradicija Ružičkinih dana najbolje pokazuju da su joj "zlatni donatori" INA i Pliva, ističe ministar gospodarstva Tomislav Panenić, dodajući kako i politika i znanstvena zajednica trebaju biti usmjereni ka razvoju industrije, jer bez inovacija, kao nove dodane vrijednosti, nećemo moći stvoriti ekonomski samostalnu državu. Podsjetio je kako su u tijeku dva natječaja, svaki je vrijedan oko 100 milijuna eura pa očekuje prijave koje će pokazati kakve su naše potrebe. Direktorica Istraživanja i razvoja u Podravci naznačila je vezu znanosti i njezine tvrtke rekavši kako su sretni što se nalaze na ovakvom skupu jer to uvijek pomaže u stvaranju novog i dobrog proizvoda. U Ružičkinoj kući danas su, uz ostale, govorili Tomislav Klapec o temi " Malo otrova u hrani je dobro za nas", Senka Djaković - "Konjugati ferocena i nukleobaza: sinteza i primjena", Nenad Kuzmanić  je govorio o "Utjecaju parametara miješanja na brzinu nukleacije boraksa u kristalizatoru s dvama turbinskim mješalima". Istodobno je otvorena i izložba slika Antuna Saboa. Od tema se ističu i "Izazovi 4. industrijske revolucije", "Katalitička oksidacija toluena", "Agrokor kao partner u istraživanju i razvoju" te "Podravka- moja hrana, trend s eksponencijalnim mogućnostima za inovaciju". Ružičkini se dani nastavljaju i sutra nizom usmenih priopćenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.