Hrvatski radio

Radio Osijek

16. Vukovar film festival

28.06.2022.

13:26

Autor: Ana Mitar Šimić

Vizual 16. Vukovar film festivala

Vizual 16. Vukovar film festivala

Foto: Vukovar film festival / -

16. Vukovar film festival donosi više od 60 filmskih projekcija na pet lokacija od 29. lipnja do 3. srpnja. Festival se održava na više lokacija u Vukovaru (terasa Agencije za vodne putove, perivoj Dvorca Eltz, CineStar Vukovar, Hrvatski dom Vukovar) te u kinu Borovo u Borovu naselju.

Festival će otvoriti hvaljeni ukrajinski film „Vizija leptira“ redatelja Maksima Nakonečnog koji se premijerno prikazao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu gdje je izazvao veliku pozornost javnosti, a u čijoj je produkciji sudjelovala i domaća producentska tvrtka 4Film na čijem se čelu nalazi iskusna producentica Anita Juka. To je film koji se ujedno nalazi i u službenoj konkurenciji dugometražnog igranog filma gdje mu društvo prave hvaljeni mađarski film „Neprilagođen“, proglašen najboljim filmom u svojoj zemlji za 2021. godinu, također prikazan u službenoj konkurenciji festivala u Karlovym Varyma i u međunarodnoj konkurenciji festivala u Sofiji te češka biografska drama „Zatopek“ redatelja Davida Ondriceka, istinita priča o najslavnijem češkom sportašu 20. stoljeća.

Kratki igrani filmovi oduvijek privlače posebnu pozornost kako žirija, tako i publike, a ove će godine u konkurenciji biti prikazano čak devet vrhunskih ostvarenja. Konkurenciju dokumentarnih filmova predvodi nekoliko sjajnih uradaka, a sveukupno će ih biti prikazano osam. 

Od novih kategorija festival je osvježen kategorijom „Žene mogu sve“. Riječ je o kategoriji u kojoj će se prikazati četiri filma tzv. ženske tematike, odnosno filmovi u kojima žene vode glavnu riječ. „Nazovi Jane“ najnoviji je film redateljice Phyllis Nagy s Elizabeth Banks i Sigourney Weaver u glavnim ulogama, a koji je prikazan u službenoj konkurenciji ovogodišnjeg filmskog festivala u Berlinu.

Više o ovogodišnjem Vukovar film festivalu za program Radio Osijeka rekao je umjetnički direktor festivala, Dean Sinovčić. 

Dean Sinovčić o 16. Vukovar film festivalu

Tročlani žiri koji će odlučivati o pobjednicima u kategoriji dugometražnog i kratkog igranog filma te dokumentarnog filma čine ugledni hrvatski glumac Marko Cindrić, popularni bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović te renomirani hrvatski novinar, pisac, scenarist i producent Velimir Grgić.

Popratni program je također bogat. Tako će se na najatraktivnijoj lokaciji festivala – onoj na perivoju dvorca Eltz – standardno prikazati najveći hitovi sa svjetskih festivala ili općenito potencijalni blockbusteri koji tek trebaju doživjeti kino prikazivanje u Hrvatskoj. Ovogodišnja vukovarska publika prva će u regiji imati priliku pogledati nadolazeći kino hit „Ja sam Zlatan“, švedsku biografsku priču o vjerojatno jednom od najslavnijih nogometaša 21. stoljeća – Zlatanu Ibrahimoviću.

Osim bogatog filmskog programa, bit će tu i dodatnih događanja od kojih svakako treba istaknuti tri filmske radionice – radionicu jednominutnog filma u jednom kadru Zvonimira Rumboldta, scenarističku radionicu naše poznate dramaturginje i scenaristice Sanje Kovačević te radionicu „Od ideje do realizacije“ redatelja Ivana Salaja. Nacionalne manjine Mađara, Rusina, Ukrajinaca, Srba, Austrijanaca i Nijemaca kao i prethodnih godina predstavit će svoje tradicionalne kuhinje, a standardno vukovarsko zagrijavanje kreće dan prije početka samog festivala uz filmove „Paralelne majke“ slavnog Pedra Almodovara te komediju „Veliki gazda“ redatelja Fernanda Leona de Aranoe s Javierom Bardemom u glavnoj ulozi.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.