Hrvatski radio

Radio Osijek

17. nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji

27.05.2017.

16:23

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod geslom: "Radost na Izvoru spasenja" u Vinkovcima je održan 17. nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji. Euharistijsko je slavlje predvodio đakovačko-osječki nadbiskup u miru, Marin Srakić.

Nakon druženja organiziran je obilazak grada fijakerima i terapijsko jahanje na konjima. "Dana uoči susreta razmišljao sam o značenju, radosti i nošenju životnog križa", rekao je povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom, velečasni Alojz Kovaček te citirao riječi svetoga Ivana Marija Vianeja, arškog župnika koje nama mogu služiti za razmišljanje o nošenju vlastitih križeva i poteškoća, a ono što osobe s invaliditetom svakodnevno čine i svjedoče a to je ´ne nosite vi križ, nego križ nosi vas´. "Duboka je to teološka istina koju osobe s invaliditetom svakodnevno strpljivo, suživljeni s križem, dopuštaju da budu nošeni od toga križa. Zato je njihova radost iskrena, nepatvorena, nelicemjerna nego životna i puna svjedočanske nade za sve nas koji ih promatramo, koji smo im pozvani biti pri ruci u njihovim životnim poteškoćama", naglasio je vlč. Kovaček.
"Đakovačko - osječka nadbiskupija ima šest regija, a u vinkovačku regiju pripada vinkovački, vukovarski i otočki dekanat. Ovakav susret organiziramo svake godine uvijek u drugoj regiji i gradu sa željom da se osobe s invaliditetom bolje upoznaju, da razvijamo svoja iskustva i učvrstimo prijateljstva. Crkvenoj i društvenoj javnosti želimo posvijestiti o vrijednosti svake osobe pa i one s najvećim i najtežim intelektualnim teškoćama. Sredini, u kojoj žive, želimo ukazati o njihovim potrebama koje su znatno veće i teže od naših te im želimo osigurati trajnu pastoralnu skrb u župama u kojima žive. Zato ih pozivamo na susrete i u crkve da prodube svoj život u vjeri i Isusu, da primaju sakramente te postanu izvorom radosti i milosti i mira. Zato smo uzeli moto susreta ´Radost na izvoru spasenja´", istaknula je članica Nadbiskupijskog povjerenstva  i voditeljica vinkovačke regijeTihomila Viljetić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.