Hrvatski radio

Radio Osijek

17. Noć muzeja

28.01.2022.

18:38

Autor: Radio Osijek

Noć muzeja

Noć muzeja

Foto: - / -

U 18 sati i službeno je počela 17. Noć muzeja za koju su brojne muzejske, galerijske i druge ustanove diljem Hrvatske pripremile šarolik program. Kako se najveći dio događanja i ove godine, zbog epidemiološke situacije, preselio na digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, ovogodišnja je tema "Muzeji - između stvarnog i digitalnog".

Svojim su se programima osječke kulturne ustanove koje sudjeluju u Noći muzeja već prilagodile organizirajući virtualne izložbe. Tako u Arheološkom muzeju aktualnu izložbu 'Batina - tisućljetni svjetionik na Dunavu'' možete razgledati u virtualnom svijetu. Nakon pregledane izložbe možete zaigrati i nagradne igre o jednom od najistaknutijih europskih arheoloških nalazišta, onom u Batini.

Muzej likovnih umjetnosti inspiriran temom Između stvarnog i digitalnog, priprema raznolik program u suradnji s nekoliko obrazovnih ustanova te nekoliko organizacija i udruženja. Digitalno će se prezentirati video radovi studenata Odsjeka za kulturu medije i menadžment AUKOS, Osnovne škole August Šenoa, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, Dječjeg kazališta Osijek, studentice Filozofskog fakulteta Zagreb, Martine Glumac, studenata diplomskog studija Vizualne umjetnosti, AUKOS, Marije Josipović, Filipa Malovčaka i Filipa Ljulja. Dora Kralik/ ilustratorica, animirat će jedan od umjetničkih radova Petera Pierra Weizsa.

U Muzeju Slavonije u virtualnoj šetnji možete razgledati izložbe Donacije, Lado i Weissmann te zaigrati digitalni kviz, memory ili slagati puzzle.

Poslušajte što o programima kažu muzejska pedagoginja MLU Josipa Stojanović i ravnatelj MSO Denis Detling


MLU

Muzej Slavonije

Noć muzeja

Noć muzeja

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Muzej vučedolske kulture poziva vas na virtualnu šetnju stalnim muzejskim postavom, a od 19 sati možete se pridružiti "Vučedolskoj radionici u tvom domu" i uz video upute u svom domu oživjeti vučedolski svijet.

Noć muzeja koju priprema Gradski muzej Vukovar otvorena je na klizalištu u perivoju Dvorca Eltz gdje je svečano otvorenje izložbe i prezentacija na temu "19. meridijan u posjetu Gradskom muzeju Vukovar". Uslijedit će obilazak izložbe Stephana Lupina "Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti" te virtualna prezentacija stalnih postava Gradskog muzeja Vukovar. Poslušajte ravnateljicu Ružu Marić


Noć muzeja u Gradskom muzeju Vukovar

Noć muzeja

Noć muzeja

Foto: - / -

Muzej Đakovštine u Noći muzeja premijerno prikazuje virtualnu izložbu "Novi Perkovci- Krčavina"- izbor iz trenutno postavljene arheološke izložbe koju možete pogledati i uživo, zatim autorski video arheologinje Jelene Boras "Prostor Đakovštine u 16. stoljeću", za najmlađe i one malo starije pripremaju prijenos uživo koncerta dječjeg zbora "Librići" i već tradicionalno u suradnji s Foto-kino klubom Đakovo filmove - "Prvi uspon đakovačkih planinara na Triglav 1979. godine" (projekt Foto-kino kluba i Planinarskog društva Đakovo) te film "Ižimača"- cijeđenje jabukovog mošta na drevnoj napravi koju okreću konji u Beravcima.

Zavičajni muzej Našice uz pomoć video zapisa, fotografija, glazbe i teksta vodi vas u šetnju stazama našičkog perivoja uz zanimljive priče koje krije ovaj prekrasan dio Našica.

Posjetitelji Ustanove za kulturne djelatnosti "Ante Evetović Miroljub" Valpovo - Muzeja Valpovštine će moći razgledati stalne izložbe "Ostavština valpovačkih vlastelina" i izložbu Geološke zbirke" te novootvorenu izložbu "Obitelj Desaty - valpovački ljekarnici". S obzirom da je tema ovogodišnje Noći muzeja "Muzeji između stvarnog i digitalnog" na facebook stranici Muzeja Valpovštine biti će objavljeni digitalni sadržaji kao komplementarni onima na izložbama. Za najmlađe posjetitelje organizirana je igraonica dok će u virtualnom formatu biti prezentirana izložba akademske slikarice Slobodanke Grive Šokac pod nazivom "Izložba slika Atelier Griva".

Muzej Brodskog Posavlja u Noći muzeja posvetio se učenicima i učiteljima. Otvaraju se dvije gostujuće izložbe Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba "Učiteljice i učitelji u Hrvatskoj 1849. - 2009." i "Školski dokumenti Arhivske zbirke Hrvatskog školskog muzeja". Online predavanje "Učitelj i učiteljica u „dugom" 19. stoljeću" pripremio je dr.sc. Dinko Župan, a PPT prezentaciju "Između stvarnog i digitalnog ili Kako pomiriti prošlost i budućnost" Željka Perković. Možete pogledati i prezentaciju o stepskom mamutu čije ostatke čuva Muzej Brodskog Posavlja, jedini u Hrvatskoj.

Program Muzeja Brodskog Posavlja predstavlja kustosica Uršula Bešlić.


Muzej Brodskog Posavlja

Više o programima u Noći muzeja potražite na službenim stranicama manifestacije.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.