Hrvatski radio

Radio Osijek

17. ocjenjivanje kvalitete rakije i likera

10.11.2021.

11:13

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U Županijskoj komori Osijek održano je senzoričko ocjenjivanje uzoraka jakih alkoholnih pića prijavljenih na 17. ocjenjivanje kvalitete rakije i likera, koje je organizirala HGK Županijska komora Osijek, u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku i Općinom Semeljci.

Ove se godine ocjenjuju isključivo jaka alkoholna pića registriranih proizvođača za ovu proizvodnju i koji sa svojim proizvodima izlaze na tržište, kaže viši stručni suradnik u Županijskoj komori Osijek, Igor Mikulić. "Ove godine imamo na ocjenjivanju prijavljenih 126 uzoraka rakija, likera i džinova iiz cijele Hrvatske. Na neki smo način ponosni na to jer je ovo nacionalno ocjenjivanje kojke je i prepoznato u javnosti. Od 126 uzoraka najveći dio su voćne rakije, a osim njih imamo 7 džinova i 45 likera", rekao je Mikulić.
"Između svakog kušanja nešto pojedemo da se okusi ne miješaju, imamo 3 godine iskustva tako da znamo kakav je postupak i na koji način ocjenjujemo. Ocjenjuje se po DLG metodi boja, bistroća, miris i okus i množi se s faktorom važnosti a to je broj 9", naglasila je Antonija Šarić s Prehrambeno - tehnološkog fakulteta u Osijeku.
Prof. Borislav Miličević s Prehrambeno - tehnološkog fakulteta u Osijeku pojasnio je kako je godina bila iznimno zahtijevna jer se donose proizvodi iz prošle i dosadašnjih godina. "Ova je godina bila iznimna jer su bili klimatski ekstremi od suše i svega, a ono što očekujemo da će u ovogodišnju proizvodnju poljoprivredni gospodarstvenici morati više ulagati u navodnjavanje i mreže za zaštitu tako da bi dobili ispravnu sirovinu tehnološki prihvatljivu za preradu", istaknuo je prof. Miličević.
Rezultati će biti poznati 26. studenoga.

Igor Mikulić

prof. Borislav Miličević

Antonija Šarić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.