Hrvatski radio

Radio Osijek

17.045.000 kuna - sramotni dug gradske uprave

25.10.2019.

12:25

Autor: Stjepan Filipović

Foto: HRT/Stjepan Filipović

Foto: HRT/Stjepan Filipović

Foto: - / -

Produžetak izgradnje Kanižlićeve ulice, Gospodarska zona Nemetin, reciklažno dvorište u Donjem gradu, te plaćanje sudskih troškova u iznosu 45.000 kuna propusti su gradske uprave na koje je na konferenciji za novinstvo ukazao predsjednik osječkog odbora HDZ-a Ivan Radić.

"Škola nogometa trebala je biti platitelj izgradnje Kanižlićeve ulice, a Grad je imao obvezu putem javnog natječaja izabrati najpovoljnijeg izvođača radova. Gradski čelnici nisu bili u stanju provesti zakoniti javni natječaj i zbog toga do danas nemamo izabranog izvođača za Kanižlićevu ulicu te je Škola nogometa u rujbnu ove godine zatražila od Grada raskid ugovora te je time odustala od plaćanja izgradnje Kanižlićeve ulice", rekao je predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić. Školi nogometa kao platitelju ceste idu sve pohvale za takvu namjeru kao i za poslovni poduhvat koji rade na Pampasu, no od toga su odustali jer je Grad proveo nezakoniti natječaj. Zbog toga će stanovnici Osijeka kroz komunalni doprinos morati platiti 6 milijuna kuna. Drugi propust jest Gospodarska zona Nemetin gdje Grad Osijek nije napravio oborinsku odvodnju te nije potencijalnim investitorima osigurao osnovne uvjete za preseljenje hala i postrojenja. To je razglog što u Zoni Nemetin imamo livade i korov. Za tu je namjenu Grad putem Ministarstva gospodarstva i Europskih fondova osigurati deset milijuna kuna. Zbog njihove nesposobnosti zadužili smo se za tih deset milijuna kuna, naglasio je Radić. Odustalo se od mjesta koje je bilo predviđeno za izgradnju reciklažnog dvorišta u Donjem gradu i time smo izgubili bespovratnih 3,8 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda Europske unije, a milijun kuna, koliko je plaćena projektna dokumentacija je isto tako propalo. Radić ističe da su naglašavali da se provodi nezakoniti natječaj za Kanižlićevu ulicu što je po građane ovoga grada 5. rujna presudu donio Visoki upravni sud da zbog nezakonitog postupka i takve odluke Grada, naloženo je plaćanje sudskih troškova u iznosu 45.000 kuna. Kroz 4 afere unatrag godinu dana, dolazimo do bolnog i po Gradsku upravu sramotnog iznosa od 17.045.000 kuna kojeg će morati platiti građani Osijeka "zato što je netko nemaran i ne zna i zato što netko ne radi svoj posao kako bi trebao raditi", naglasio je Ivan Radić.

Foto: HRT/Stjepan Filipović

Foto: HRT/Stjepan Filipović

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.