Hrvatski radio

Radio Osijek

175. obljetnica Mađarske revolucije

16.03.2023.

16:33

Autor: Krunoslav Inhof

Obilježavanje 175. obljetnice Mađarske revolucije

Obilježavanje 175. obljetnice Mađarske revolucije

Foto: Krunoslav Inhof / Radio Osijek

Mađarsko kulturno društvo Népkör obilježilo je 175. obljetnicu Mađarske revolucije i borbe za slobodu 1848./1849. godine. Ispred Népköra, u Ulici Sándora Petöfija 76 u Osijeku, polaganjem vijenaca i intoniranjem himni odana je počast žrtvama koje su dale živote za ostvarenje ciljeva revolucije.

Mađarska revolucija jedan je od najznamenitijih događaja moderne mađarske povijesti i simbol je mađarskog ponosa te nacionalnog identiteta, a kako je napomenuo predsjednik Népköra Tibor Vidaković na taj dan se u Mađarskoj obilježava osnivanje Republika i odvajanje Mađarske od Habsburške Monarhije: "15. ožujka je datum kada se vješanjem vijenaca na fasadu Népköra i u našem Društvu obilježava taj dan i kada nam u goste dolaze predstavnici Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, predstavnici manjina, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Robert Janković, te mađarski konzul. Nakon svečanosti imamo i kratki program u prostorijama Društva u kojem će sudjelovati naš zbor i literarna sekcije", rekao je Vidaković i napomenuo kako Népkör ove godine obilježava 77 godina rada.

Evo što je Vidaković o značaju Mađarske revolucije izjavio za Radio Osijek

Tibor Vidaković o danu Mađarske revolucije

Galerija
Spomen ploča Antalu Mihalju, Foto: Krunoslav Inhof/Radio Osijek
Obilježavanje 175. obljetnice Mađarske revolucije, Foto: Krunoslav Inhof/Radio OsijekObilježavanje 175. obljetnice Mađarske revolucije, Foto: Krunoslav Inhof/Radio OsijekObilježavanje 175. obljetnice Mađarske revolucije, Foto: Krunoslav Inhof/Radio OsijekObilježavanje 175. obljetnice Mađarske revolucije, Foto: Krunoslav Inhof/Radio Osijek

O Mađarskoj revoluciji

Kada je val europskih nacionalnih pokreta tijekom Proljeća naroda zahvatio i Mađarsku, kod Mađara se probudila svijest o nacionalnoj, političkoj i gospodarskoj samostalnosti. 15. ožujka 1848. godine u Pešti i Budimu održani su masovni prosvjedi tijekom kojih su mađarski reformisti objavili 12 točaka sa zahtjevima o slobodi tiska, imenovanju nezavisne mađarske vlade te ukidanju kmetstva. Pod vodstvom Lajosa Kossutha i Lajosa Batthyanyja, u Mađarskoj je osnovana Republika što je dovelo do izbijanja rata između neovisne mađarske Vlade i Habsburgovaca. U borbi protiv Mađara, Austrijancima su se pridružili i drugi narodi koji nisu prihvaćali mađarske ideje o samostalnosti. Unatoč pobjedama u mnogim bitkama, mađarski su revolucionari 13. kolovoza izgubili rat u okolici mjesta Világos, kada je austrijski car Franjo Josip zatražio pomoć ruskoga cara Nikole I. Trinaestorica su vođa mađarske vojske nedugo nakon toga pogubljena kod mjesta Arad, dok su brojni revolucionari s Lajosom Kossuthom završili u izbjeglištvu.

Galerija
Obilježavanje 175. obljetnice Mađarske revolucije, Foto: Krunoslav Inhof/Radio Osijek
Obilježavanje 175. obljetnice Mađarske revolucije, Foto: Krunoslav Inhof/Radio OsijekObilježavanje 175. obljetnice Mađarske revolucije, Foto: Krunoslav Inhof/Radio Osijek

Više o radu Népköra poslušajte u audio privitku

Tibor Vidaković o radu Népköra

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.