Hrvatski radio

Radio Osijek

19. Ružičkini dani - „Danas znanost, sutra industrija”

21.09.2022.

14:44

Autor: Marija Vukasović Petrinović

19. Ružičkini dani - „Danas znanost, sutra industrija”

19. Ružičkini dani - „Danas znanost, sutra industrija”

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

U Vukovaru su otvoreni 19. Ružičkini dani. Međunarodni znanstveno-stručni skup "Danas znanost, sutra industrija"održava se u znak sjećanja na istaknutog hrvatskog znanstvenika i nobelovca Leopolda (Lavoslava) Ružičku. 

Interdisciplinarni skup kojemu je cilj promicati izvrsnost u znanstvenim i stručnim istraživanjima s naglaskom na primjenu najnovijih znanstvenih rezultata i stručnih dostignuća danas i sutra u Hrvatskom domu i Ružičkinoj kući okuplja znanstvenike i stručnjake iz 20-ak zemalja .

 

Riječ je o interdisciplinarnom skupu kojemu je cilj promicanje izvrsnosti u znanstvenim i stručnim istraživanjima s naglaskom na primjenu najnovijih znanstvenih rezultata i stručnih dostignuća. Ujedno je i prigoda za susrete, razmjenu mišljenja i iskustava te uspostavu suradnje među sudionicima s visokih učilišta, instituta i gospodarstva. Od 2008. godine održava se i susret mladih kemičara, pa 30-ak učenika iz 12 srednjih škola iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine predstavlja radove iz područja kemije. Radove na Ružičkinim danima izlažu znanstvenici iz područja kemije, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, medicinske biokemije, farmacije te kemije u poljoprivredi, šumarstvu i zaštiti okoliša.

Ružičkine je dane na svečanosti u Hrvatskom domu Vukovar otvorio rektor osječkog Sveučilišta J.J. Strosmayera, prof.dr.Vlado Guberac, a sudionike je pozdravio i predsjednik Znanstveno-organizacijskog odbora, prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta. Na programu skupa najavio je 176 znanstvenih i stručnih radova sudionika iz dvadesetak zemalja.

Skup organiziraju Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, European Chemical Society i European Hygienic Engineering and Design Group.


Galerija
19. Ružičkini dani - „Danas znanost, sutra industrija”, Foto: Marija Vukasović Petrinović/Radio Osijek
19. Ružičkini dani - „Danas znanost, sutra industrija”, Foto: Marija Vukasović Petrinović/Radio Osijek19. Ružičkini dani - „Danas znanost, sutra industrija”, Foto: Marija Vukasović Petrinović/Radio Osijek19. Ružičkini dani - „Danas znanost, sutra industrija”, Foto: Marija Vukasović Petrinović/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.