Hrvatski radio

Radio Osijek

2. Dunav Soja Dan polja održive proizvodnje soje u Hrvatskoj

28.06.2019.

12:50

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Svjedoci smo da je soja kao ratarska kultura postala centralna tema u europskim okvirima i da se na različitim razinama ulažu napori kako bi se promovirala, razvijala i unaprjeđivala količina genetski nemodificirane soje, čulo se na Poljoprivrednom institutu u Osijeku.

Cilj je stvoriti količine soje kao sirovine za proizvodnju finalnih prehrambenih proizvoda bez GMO-a. Na taj bi se način smanjivala i ovisnost o uvozu soje u Europu, jer znamo da je gotovo 80 posto uvežene soje za potrebe prerađivačke i prehrambene industrije  genetski modificirano. Europa, a pogotovo dunavska regija, a mi kao država pripadamo tom području imaju najbolju geografsku pozicioniranost za uzgoj soje. Širok je raspon grupa zriobe sorata soje koje se  mogu uzgajati na ovom području. Hrvatska, zbog resursa kojima raspolaže (dobri klimatski uvjeti, razvijena tehnologija proizvodnje i razvijen znanstveno-istraživački rad i postojanje domaćeg kvalitetnog sortimenta soje) pozicionirali su Hrvatsku kao važnu zemlju za proizvodnju soje u europspkim okvirima, jer je domaći sortiment konkurentan i prihvaćen izvan nacionalnih okvira, rekla je znanstvena savjetnica s osječkog Poljoprivrednog instituta Aleksandra Sudarić. U Republici Hrvatskoj proizvodnja soje se posljednjih godina gotovo udvostručila. Sa 50-tak tisuća hektara, proizvodnja je narasla na 80 000 ha. Sudarić dodaje da pri tome Poljoprivredni institut Osijek drži gotovo 3/4 površina pod svojim sortama koje zbog visokih agronomskih vrijednosti, a i kroz različitost dužine vegetacije ima svoju komercijalnu prihvaćenost.

Dunav Soja Dan polja u Osijeku je manifestacija u čijoj je osnovi prijenos znanja i znanosti u praksu te unaprjeđenje proizvodnje genetski nemodificirane soje, stvaranjem sigurnih zaliha soje. U ovogodišnji je Dan polja uključeno sedam sjemenarskih kuća. Svjedoci smo promjena klime i poljoprivredna se proizvodnja mora prilagođavati i određeni se agrotehnički zahvati moraju mijenjati. Poljoprivredni institut Osijek doprinosi kroz razvoj sortimenta koji ima visoku tolerantnost na abiotske stresove, pojasnila je Sudarić. Dodala je kako je soja zanimljiva i zahtjevna kultura, ali kad se savlada proces uzgoja, tada se proizvođači mogu relativno jednostavno prilagođavati promjenama kroz vegetaciju. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.