Hrvatski radio

Radio Osijek

2. Sajam OPG-ova na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti

17.10.2019.

11:25

Autor: Željka Bačić

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: - / -

Fakultet agrobiotehničkih znanosti, u suradnji sa Studentskim zborom FAZOS i ALUMNI Udrugom bivših studenata i prijatelja Poljoprivrednog fakulteta, organizirao je 2. Sajam OPG-ova. Svoje proizvode izlažu i prodaju sadašnji i bivši studenti.

Sajam bi trebao postati tradicionalan- rekao je dekan tog Fakulteta prof. dr.  Krunoslav Zmajić naglasivši kako u agrarnoj strukturi  obiteljska poljoprivredna gospodarstva  čine 94,6 posto i nositelji su poljoprivredne proizvodnje, ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj EU. Bivši i sadašnji studenti, sa svojim učiteljima, prikazuju znanja i vještine stečene na fakultetu. Tu su jabuke, batati, med, rakija, vino, cvijeće, različitidžemovi, a uključili su se i profesionalni kuhari  koji od visokovrijednih proizvoda stvaraju iznimna jela, što je posebno važno i za turizam slavonsko- baranjskoga prostora. Prema Zmajićevim riječima, važno je i uključivanje osječke Obrtničke te Poljoprivredne i veterinarske škole, koje predstavljaju svoje zadruge i ono što u njima proizvode. Očekuje da će kroz sajam pronaći svoje zanimanje i kroz ovaj fakultet. OPG Branković iz Kruševice predstavili su brat i sestra Marija i Ivan Šima Branković, dok je drugi brat, također student, u berbi jabuka. Uz Fakultet agrobiotehničkih znanosti, kažu, uspijevaju raditi, a rade puno na 24 hektara voćnjaka. Dodaju kako se domaća jabuka pozna i ima svoje mjesto, ali da se radi sve više za manju zaradu te da je ovaj sajam prilika pokazati što su naučili i kakvi su im proizvodi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.