Hrvatski radio

Radio Osijek

2. središnji skup vinogradara i vinara "CroVin" u Požegi

28.02.2019.

12:33

Autor: Mirta Milas

foto: HRT/MIrta Milas

foto: HRT/MIrta Milas

Foto: - / -

Želja je Gospodarskoga lista, kao organizatora manifestacije da se na istom mjestu okupe vinogradari i vinari, stručna i znanstvena javnost te zakonodavna i izvršna vlast te odgovore na izazove s kojima se hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo suočava.

Ovo je drugi CroVin i veseli me što smo nakon Međimurja u Požegi, jer je ovo stručni skup koji nedostaje vinogradarima i vinarima. Tu se prezentiraju aktualnosti i nove tehnologije, a trenutano je aktualan novi Zakon o vinu. Pričat će se puno o brendiranju vina i novim tehnologijama i mislim da će proizvođači čuti puno korisnih informacija. Želja je vinogradara da njihova vina budu prepoznatljiva te da ih potrošači traže. Istaknuti se među svim proizvođačima na tržištu vrlo je zahtjevno, pogotovo u inozemstvu, no mislim da su vinari shvatili da je nužno posvetiti više pozornosti brendiranju proizvoda. Ovo je nacionalni skup i došli su predstavnici sve četiri vinogradarsko-vinarske regije koje su klasificirane po novom zakonu, tako da nam je želja da svatko u svoj kraj ponese nove, svježe informacije, rekao je uime organizatora glavni urednik Gospodarskog lista Goran Beinrauch. Također, želimo da se vinogradari druže, razmjenjuju iskustva i da se pokrene zajednički nastup hrvatskih vinara na stranim tržištima.
Za regiju je dobro da se okupljamo na ovakvim manifestacijama jer je to korak naprijed prema zajedništvu, ocijenio je predsjednik udruge "Graševina Croatica" Vlado Krauthaker. "Moramo razvijati marketing, ali i kvalitetnije kontrolirati grožđe i vjerujem da ćemo to riješiti novim zakonom. Moramo zajedno nastupati i na domaćem i na vanjskom tržištu te kroz četiri vinogorja, zajedno stvarati svoje brendove te pojačati brendiranje graševine kao najzastupljenije sorte u Hrvatskoj. Naš je cilj smanjiti sivo tržište, no to neće svima odgovarati. Promet grožđa dosada se nije kvalitetno kontrolirao, no ubuduće će svi morati prijaviti berbu prije berbe i pratit će se promet grožđa od vinograda do podruma. To će vjerojatno dosta utjecati na uvoz vina i plasman tog vina u Hrvatskoj i niske cijene koje nam stvaraju promleme u proizvodnji.Nadamo se da se takva vina više neće reklamirati. Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj je 22 000 hektara pod vinogradima, no ti podaci nisu točni i ne odgovaraju količinama proizvedenog grožđa i vina. Nadamo se da će inspektori odraditi svoj posao", zaključio je Krauthaker.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.