Hrvatski radio

Radio Osijek

14:24 / 02.11.2016.

Autor: Željka Bačić

2. studenog 1991. pao je Lužac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U vukovarskom prigradskom naselju Lužac obilježena je 25. obljetnica stradavanja 69-oro hrvatskih branitelja i mještana nakon teške borbe sa srpskim paravojnim postrojbama, potpomognutih snagama JNA.

Lužac nije izdržao silovite nalete i 24 srpska tenka, branitelji su se morali povući, a neprijatelj je počinio teške zločine nad stanovništvom. Ubijani su na kućnim pragovima i u školskom dvorištu- sjeća se zapovjednik Specijalne policije u Lušcu Mato Džigumović i dodaj keko je čuo jauke. Misli da ovo nije Hrvatska za koju su se borili, jer krivci za ovaj zločin, kao i za brojne druge, nisu kažnjeni. Događaja u Lušcu sjeća se s tugom, ali i s radošću što je pridonio borbi za svoju zemlju. Na današnji dan, neprijatelj je presjekao jedinu komunikaciju između istočnog i zapadnog dijela Vukovara. Nakon pogibije legendarnog Blage Zadre, pad Lušca bio je još jedan znak bezizlaznosti za Vukovar i kalvarije koja ga je čekala. Predsjednik vukovarske Koordinacije udruga  proizašlih iz Domovinskog rata Franjo Šoljić poziva sve branitelje da budu jedinstveni i da nastave borbu za istinu te pronalaženje i kažnjavanje odgovornih, kako bi roditelji, sada već stari ljudi, mogli biti u miru. Fra Vjenceslav Janjić traži od nove vlasti da ne sprema te događaje pod tepih, jer se povijest može ponoviti i zato napokon  treba reći što je popu pop, a bobu bob, zaključio je fra Janjić. Nazočni mještani i danas nisu skrivali suze, svi sa riječima- da se ne ponovi. 

Brojna su izaslanstva ispred Spomen- križa položila vijence, uz prigodni program učenika Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.