Hrvatski radio

Radio Osijek

20 godina Europskog dana židovske kulture

01.09.2019.

12:44

Autor: Radio Osijek / IF

foto: Radio Osijek

foto: Radio Osijek

Foto: - / -

Prve nedjelje u rujnu obilježava se Europski dan židovske kulture. Među više od 400 gradova u Europi i Židovska općina Osijek otvorila je danas svoja vrata i na 20. obljetnicu obilježavanja pripremila izložbu i raznovrsan program.

Danas se u 34 zemlje Europe obilježava Europski dan židovske kulture, manifestacija poznata i pod nazivom Dan otvorenih vrata, a nudi širem građanstvu priliku da nauče više o židovskoj kulturi i tradiciji i to upravo na mjestima gdje su Židovi živjeli i ostavili svoj trag kroz stoljeća. Prošle godine je širom Europe na taj dan organizirano više od 1000 različitih aktivnosti i bilo je oko 180 000 posjetitelja. 

Ove godine više od 400 europskih gradova pripremilo je različite programe, počevši od otvorenih vrata u sinagogama, grobljima i muzejima, preko izložbi i koncerata, pa sve do kušanja hrane, kazališnih predstava, projekcija filmova, promocija knjiga, raznih radionica i igraonica za djecu. Broj gradova i broj aktivnosti raste svake godine. U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. 

Osječka Židovska općina pripremila je svojevrsnu retrospektivu, osvrt na obilježavanje Europskog dana židovske kulture u Osijeku proteklih godina i šetnju kroz prijašnje teme. Tako su npr. vezano uz temu Židovska kuhinja, koja je bila 2005. godine, posjetitelji mogli kušati neka židovska jela, upoznati se s njihovom pripremom i nabaviti recepte. 
U sklopu programa postavljena je izložba dječjih radova, polaznika Nedjeljne škole koja djeluje u Židovskoj općini Osijek, jer je 2004. godine tema bila Judaizam i edukacija, ali i Gledajući u budućnost (2011.godine). Nastupila je mlada članica, klarinetistica Emma Štern, jer je 2008.. tema bila Glazba. Katarina Ešegović na klavijaturama i Jakob Triva na violini izveli su nekoliko kompozicija, što je opet vezano uz teme Mostovi (poveznice), Glazba, ali i Umjetnost i judaizam. Čuo se i pokoji vic zbog 2012. godine i teme Židovski humor. Prisjetili su se nedavno preminule književnice Zore Dimbach, ali i padobranke Hannah Szenes, uz temu Žene u judaizmu. Dakle, uz svaku je temu predstavljen neki program ili izložba,  uz dvadesetu obljetnicu Europskog dana židovske kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.