Hrvatski radio

Radio Osijek

20. obljetnica pokopa žrtava u Lovasu

24.03.2018.

16:02

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Vlade Republike Hrvatske Općina Lovas i Vukovarsko-srijemska županija obilježila je 20. obljetnicu pokopa žrtava masovne i pojedinačnih grobnica u Lovasu.

Mjesto Lovas okupirano je 10. listopada 1991. a tim stravičnim događajima svjedočio je Ivan Mujić: "Od ulaska u naše mjesto prvih dana ubili su 22 mještana, svih tih dana mučili su i ubili sve one, koji nisu bili Srbi, te ih pobacali u iskopani rov."
"Naše su ulice natopljene krvlju, a majke, sestre,  očevi,braća i djeca,  zavijeni u crno, već godinama tražeći pravdu za ove zvjerske, neljudske zločine. Ovo je zločin bez kazne, u kojem zločinci prolaze nekažnjeno", istaknula je načelnica Tanja Cirba. Ponovila je da traže pravdu i odgovarajuću kaznu za one koji su ubili lovasku mladost te očekuje daljnje mjere kako bi se mladost zadržala u Lovasu i Opatovcu te cijeloj Vukovarsko – srijemskoj županiji kako ova žrtva nebi buila uzaludna jer je ovaj lijepi kraj zaslužio da žive kvalitetno.
Neizmjerno je važno doći u Lovas i sva stratišta te se pokloniti žrtvama te  uputiti poruku da su ovo naši najsnažniji temelji na kojima je izgrađena Hrvatska, rekao je izaslanik Vade Republike Hrvatske ministar Tomo Medved. Naglasio je da mlade treba ohrabriti da kroče na ovim temeljima sigurno i hrabro u perspektivu i budućnost, nikad ne zaboravljajući žrtvu kao i tko je izvršio agresiju na Hrvatsku te da se svi počinitelji, bez obzira na protok vremena, procesuiraju te odgovaraju za strašne zločine. Molitvu je izrekao vrhbosanski nadbiskup  kardinal Vinko Puljić
Nakon komemoracije u Domu kulture kardinal Puljić predvodio je misu zadušnicu u župnoj crkvi Sv. Mihaela arkanđela u Lovasu.
Mjesta Lovas i Opatovac su od listopada 1991. godine - srpske agresije i privremene okupacije - doživjela veliku tragediju. Posebno stravičnu selo Lovas. Lovas je privremeno okupiran 10. listopada 1991. godine, a Opatovac 14. listopada iste godine. Na oltar domovine iz općine Lovas 87 je građana položilo svoje živote od toga ih je 85 iz Lovasa a dvoje iz Opatovca. Još 3 osobe vode se kao nestale - 2 iz Lovasa i jedna iz Opatovca. Posebno tragična je činjenica da je iz mjesta Lovasa ubijeno ili poginulo 5,5% Hrvata, koji su živjeli 1991. godine u selu. Teško je u nekoliko riječi opisati sav užas i strahote, koje su doživjeli Hrvati i nesrbi u Lovasu i Opatovcu, posebice u Lovasu. Svirepa ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad…, samo su dio svakodnevnih strahota. Devastirana i oskrnavljena crkva u Opatovcu. Poniženja i mučenja mještana Lovasa i Opatovca, logori… spaljena i devastirana crkva Sv. Mihaela u Lovasu, stara oko 250 godina, počupani križevi i raspela po selu i oko njega, ubojstva u kapelici sv. Florijana na groblju, užasna ubojstva mladih ljudi, ubojstvo 11 žena, djece, staraca, okrutna ubojstva po kućama, na ulicama, garažama i podrumima… Masovna grobnica u Lovasu… To je krvava istina Lovasa. (web stranica općine Lovas)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.