Hrvatski radio

Radio Osijek

20. ocjenjivanje kakvoće kulena

19.06.2020.

10:35

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek ocjenjivanje je organizirala u suradnji s s Prehrambeno - tehnološkim fakultetom Osijek. Prvi se put ove godine ocjenjuju samo uzorci proizvođača upisanih u upisnik OPG-ova.

"Ovo mi se čini kao pravi iskorak. Treba motivirati proizvođače da se registriraju, da se pojavljuju na tržištu, u budućnosti i organiziraju  jer tako u konačnici imaju ozbiljnije šanse na tržištu. Proizvodnju kulena pravi proizvođači mogu u potpunosti kontrolirati. Najvažnija je vlaga i temperatura, jer je proces njege kulena traje šest mjeseci. Sve je manje grešaka u proizvodnji. Zna se što kulen mora sadržavati - treba imati okus po zrelom mesu, oplemenjen začinima - crvenom začinskom paprikom, u koji neki baranjski proizvođači dodaju ponekad i papar", rekao je predsjednik peteročlanog ocjenjivačkog povjerenstva profesor s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Goran Kušec.

"Devetnaest smo godina ocjenjivali kulen svakog prozvođača koji se prijavio. Ove smo godine to promijenili i ocjenjujemo samo proizvode registriranih proizvođača. Zato ove godine imamo 25 uzoraka, za razliku od prošlogodišnjih 47. Željeli smo razdvojiti proizvođače hobiste i one za tržište. Reakcije potrošača i restorana su pozitivne. Novina je i da ćemo rezultate ocjenjivanja ove godine poslati na adrese nekoliko desetaka restorana diljem Hrvatske kako bismo ih potaknuli na kupnju kulenova. Uzorci su pristigli iz svih pet slavonskih županija. Proglašenje rezultata bit će u prvom tjednu srpnja u županijskoj komori u Osijeku", pojasnio je viši stručni suradnik i tajnik osjenjivačkog povjerenstva Igor Mikulić.           

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.